Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ekonomideki zorlukların Batı yaptırımları ve yapısal eksikliklerden kaynaklandığını belirtti. Enflasyonun hızla arttığını vurgulayan Putin, ekonomi politikalarının hızla uyarlanması gerektiğini ifade etti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün hükümet ve Kremlin yönetimi yetkilileriyle yaptığı toplantıda ülke ekonomisinin hâlâ “karmaşık” bir durumda olduğunu belirtti.
TASS ajansının aktardığına göre Putin, ekonomideki sorunların Rusya’nın içinde bulunduğu “zor koşullardan” kaynaklandığını ifade ederek, “Bu zorluklar arasında dış yaptırımlar ve personel, teknoloji ve lojistik yetersizlikleri gibi kendi yapısal kısıtlamalarımız bulunuyor,” dedi.
Putin, bu faktörlerin 2023 yazından itibaren dört kat hızlanan ve Merkez Bankası’nın yüzde dört hedefini dört yıldır aşan enflasyonu doğrudan etkilediğini de sözlerine ekledi.
Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Maliye Bakanı Anton Siluanov ve Başkanlık Ekonomi Danışmanı Maksim Oreşkin’in de aralarında bulunduğu yetkililere hitaben Putin, “Olumlu eğilimleri desteklemek ve daha sürdürülebilir hâle getirmek için ekonomi politikası tedbirlerini zamanında uyarlamak çok önemli,” ifadelerini kullandı.
Federal İstatistik Kurumu (Rosstat) verilerine göre, 21 Ekim itibariyle Rusya’da yıllık enflasyon yüzde 8,5 olarak gerçekleşti.
Bu oran, Merkez Bankası’nın sert politika sıkılaştırmalarına rağmen geçen yılın ekim ayındaki yüzde 6,7 seviyesinden neredeyse dörtte bir oranında hızlanmış durumda.
Resmi istatistikler, 2023’ün başından bu yana gıda fiyatlarında da dikkat çekici artışlar olduğunu gösteriyor: Patates fiyatları yüzde 50, tereyağı yüzde 23,4, kuzu eti yüzde 21,1, süt yüzde 11,8, ekşi krema yüzde 11,9 ve ekmek yüzde 11,2 oranında yükseldi.
Sığır eti fiyatları 10 aydan kısa sürede yüzde 10,2 artarken, elmalar yüzde 13,1 oranında pahalandı. İnşaat malzemeleri ve otel konaklama maliyetleri neredeyse yüzde 20 oranında artarken, toplu taşıma ücretlerinde yüzde 10’dan fazla artış gözlemlendi.
Rusya Merkez Bankası, geçen yazdan bu yana faiz oranını sekiz kez artırarak, 2003’ten bu yana en yüksek seviye olan yıllık yüzde 21 seviyesine çıkardı.
Fakat, enflasyonun yavaşlaması beklenirken daha da yükseldi. İlk başta yıl sonunda yüzde 5-5,6 olarak tahmin edilen enflasyon oranı, daha sonra yüzde 6,5-7 olarak güncellendi; fakat 26 Ekim Cuma günü yapılan toplantıda bu tahminin bile fazla iyimser olduğu değerlendirildi.
Güncel tahminlere göre enflasyon yıl sonunda yüzde 8-8,5 olacak ve geçen yılki yüzde 7,4 seviyesine kıyasla daha da hızlanmış olacak.
Nabiullina, geçen hafta düzenlenen toplantının ardından yaptığı açıklamada, “Fiyat artışlarını kontrol altına alabilmek için gelecek yıl çok daha sıkı para politikalarına ihtiyaç duyacağız,” diye konuştu.
Ayrıca Nabiullina, Merkez Bankası’nın baz faiz oranında daha fazla artış için “bir sınır görmediğini” de sözlerine ekledi.