DİPLOMASİ

Reuters: Rusya, Husilere uzun menzilli füze tedarik etmeye hazırlanıyor

Yayınlanma

Reuters’a konuşan kaynaklara göre, İran’ın arabuluculuğunda Rusya, Yemen’deki Husilere gemisavar füzeleri teslimatı için gizli görüşmeler yürütüyor.

Bu görüşmeler, Husilere onlarca süpersonik Yahont (P-800 Oniks olarak da biliniyor) füzesinin verilmesini kapsıyor.

Yaklaşık 300 kilometre menzile sahip bu füzeler, Husilerin Kızıldeniz’deki ticari gemilere daha isabetli saldırılar düzenlemesini sağlayacak.

Kaynaklar, Moskova’nın henüz nihai bir karar vermediğini, ancak görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Önümüzdeki haftalarda Tahran’da bir toplantı daha yapılması planlanıyor.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne kara harekâtı düzenlemesinin ardından Kızıldeniz’deki gemilere saldırılarda artış yaşandı. Rusya’nın, Husilere gemisavar füzeler vermesi, Ukrayna’nın Batı tarafından sağlanan uzun menzilli silahlarla Rusya topraklarını vurmasına karşılık olarak değerlendiriliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’nın ABD ve müttefiklerinin Ukrayna’ya verdiği gelişmiş uzun menzilli silahlara yanıt olarak benzer silahları Batı’nın düşmanlarına verebileceğini daha önce dile getirmişti.

Reuters’in hatırlattığı üzere Yahont, dünyanın en gelişmiş gemisavar füzelerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu füzeler, ses hızının iki katı hızla, deniz yüzeyine yakın seyrederek tespit edilmekten kaçınacak şekilde tasarlandı ve savunma sistemlerini aşmayı zorlaştırıyor.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nden balistik füze uzmanı Fabian Hinz’e göre, Rusya’nın Husilere bu füzeleri vermesi bölgesel güvenlik açısından bir ‘oyun değiştirici’ olabilir.

Hinz, Husilerin Yahont füzelerini yalnızca Kızıldeniz’deki ABD, İngiliz ve diğer savaş gemilerine karşı kullanmakla kalmayıp, kara hedeflerine yönelik saldırılarda da değerlendirebileceğini belirtiyor.

Ajansın kaynaklarına göre bu durum, Suudi Arabistan’ı endişelendiriyor ve Suudiler bu konuda Rusya’ya başvurmuş durumda.

Bir yetkili, “Suudiler panikledi, biz de panikledik, diğer bölgesel ortaklar da endişelendi. Husiler Kızıldeniz’de zaten yeterince sorun yaratıyor, bu füzelerle daha büyük bir tehdit oluşturacaklar,” değerlendirmesini yaptı.

Öte yandan, Bloomberg’in haberine göre, Husiler şimdiye kadar daha ziyade Rus mallarını taşıyan ticari gemilere saldırdı. Yılın başında Husiler, Rus ve Çin gemilerine saldırmayacaklarını açıklamıştı.

Fakat geçen yılın kasım ayından bu yana Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nde saldırıya uğrayan 83 geminin yüzde 19’u Rus limanlarından ayrıldı. Husiler tarafından saldırıya uğrayan gemilerin tamamı petrol tankerleri ve konteyner gemileriydi.

Bloomberg’e göre, Husiler Rus bayrağı taşıyan gemilere ateş açmadı, ancak içinde Rus denizciler bulunan gemilere saldırdı. Bazı gemiler, saldırıdan önce ‘Rus mürettebat’ veya ‘Ruslar gemide’ gibi uydu sinyalleri gönderdi.

Rusya, Kızıldeniz’deki saldırılar nedeniyle Asya’ya Kuzey Buz Denizi üzerinden kömür sevkiyatı yapmaya başladı

Çok Okunanlar

Exit mobile version