AVRUPA

Rosneft’ten varlıklarını millileştirme kararı alan Almanya’ya tepki: Yatırım güvenliğine sonsuza dek zarar verecek

Yayınlanma

Rusya’nın en büyük enerji şirketlerinden Rosneft, Almanya’nın şirketin varlıklarını millileştirmeye yönelik olası hamlesinin ‘yatırım güvenliğine sonsuza dek zarar vereceği’ uyarısını yaptı.

Rosneft, Alman makamlarının şirketin Almanya’daki rafinerilerini millileştirme yönündeki adımlarına tepki gösterdi.

Financial Times (FT) gazetesinin aktardığına göre Rosneft’in birlikte çalıştığı hukuk firması Malmendier Legal’dan yapılan açıklamada, ilgili adımın ‘Almanya’nın savaş sonrası tarihinde benzeri görülmemiş’ bir durum olacağı ve şirketin hissedarlarının haklarını korumak için ‘gerekli tüm tedbirleri’ alacağı belirtildi.

Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanlığı’na yakın kaynaklar, Rosneft’in varlıklarını millileştirmeyi düşündüklerini doğruladı, ancak nihai karar henüz açıklanmadı.

Rosneft’in Almanya’daki ana varlığı, ülkenin kuzeydoğusundaki Schwedt kentinde bulunan PCK rafinerisindeki yüzde 54,17’lik hissesi. Tesis Berlin ve komşu Brandenburg’un yakıt ihtiyacının yüzde 95’ini ve ülkenin toplam yakıt üretiminin de yaklaşık yüzde 10’unu karşılıyor.

Schwedt’in uzun vadedeki akıbeti, Alman hükümetinin Eylül 2022’de aralarında PCK’nın da bulunduğu üç rafineriye el koyması ve bunları Federal Ağ Ajansı’nın kayyumluğuna vermesinden bu yana belirsizliğini koruyor.

Alman hükümeti, Ocak 2023’te Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya uyguladığı petrol ambargosundan bu yana Schwedt’in ham petrol tedarikini çeşitlendirmek amacıyla petrol tedariki alternatiflerini çeşitlendirmeye çalışıyor. Rafineri şu anda Rostock ve Polonya’daki Gdansk’tan gelen boru hatlarıyla besleniyor.

Malmendier Legal, Alman makamlarının bu hafta salı günü Rosneft Deutschland GmbH ve RN Refining & Marketing GmbH’deki hisseleri millileştirmeyi düşündüğünü bildirdiğini duyurdu.

Almanya Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, hükümetin ‘öncelikli hedefinin arz güvenliğini korumak ve Rosneft Deutschland ve PCK Schwedt’in yanı sıra MiRO ve Bayernoil rafinerilerinin (Rosneft’in sahip olduğu diğer iki Alman tesisi) güvenilir ve kalıcı bir şekilde çalışmaya devam etmesini sağlamak olduğunu’ savundu.

Bakanlığa yakın bir kaynak, FT‘ye verdiği demeçte Federal Ağ Ajansı’nın Rosneft’in Almanya’daki varlıkları üzerindeki kayyumluğunun 10 Mart’ta sona ereceğini ve rafinerilerin ‘devlet tarafından yeni bir eylem olmadan’ tedarik yükümlülüklerini yerine getiremeyeceğini kaydetti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, dün düzenlediği basın toplantısında Almanya’nın planlarını kınayarak bunların ‘başkasının mülkünün gasp edilmesinden öte bir şey olmadığını’ vurguladı.

Peskov, “Bunlar, Avrupa ülkelerinin iktisadi ve hukuki temellerini zayıflatan, bu ülkelerin yatırım cazibesini kesinlikle değersizleştiren ve bu kararları alanlar açısından son derece derin sonuçları olan adımlardır,” ifadelerini kullandı.

Almanya, Rus petrol devi Rosneft’in iştiraklerini millileştirmeye hazırlanıyor

Çok Okunanlar

Exit mobile version