AVRUPA

‘Ruanda’ya sığınmacı gönderme’ yasası İngiliz meclisinden geçti

Yayınlanma

Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, mecliste gece geç saatlere kadar süren yıpratıcı bir tartışmanın ardından, hükümetin Birleşik Krallık’taki sığınmacıları Ruanda’ya göndermeye yönelik tartışmalı planını destekleyecek mevzuat için parlamentodan onay aldı.

Avam Kamarası ile birlikte uzun süren bir parlamento döngüsünün sona ermesi, ‘küçük teknelerle düzensiz geçişleri caydırmayı’ amaçlayan tasarının yakında kraliyet onayı alacağı anlamına geliyor.

Sunak tasarıyı ‘dönüm noktası niteliğinde bir yasa’ olarak nitelendirdi ve sığınmacıların Ruanda’ya ilk sınır dışı işlemlerinin temmuz ayında başlayacağı sözünü verdi.

Sunak salı günü yaptığı açıklamada, “Ruanda tasarısını, savunmasız göçmenleri tehlikeli geçişler yapmaktan caydırmak ve onları istismar eden suç çetelerinin iş modelini kırmak için getirdik. Bu yasanın geçmesi bunu yapmamızı sağlayacak ve buraya yasadışı yollardan gelirseniz burada kalamayacağınızı çok net bir şekilde ortaya koyacaktır,” dedi.

İşçi Partisi’nin gölge içişleri bakanı Yvette Cooper ise, Ruanda planını ‘şantajcı bir seçim hilesi’ olarak nitelendirdi.

Britanya, dört ülke ile ‘geri kabul anlaşması’ için görüşmeler yürütüyor

Tasarının kabulü, Sunak’ın sığınmacıları Britanya’dan Ruanda’ya gönderecek uçuşların yaza kadar başlamayacağını açıklamasının ardından geldi.

Başbakan başlangıçta Ruanda’ya ilk uçuşların ilkbaharda başlamasını umuyordu fakat pazartesi günü Downing Street’te düzenlediği basın toplantısında bu uçuşların temmuz ayına kadar gerçekleşmeyeceğini söyledi.

Sunak, Manş Denizi üzerinden belgesiz göçü engelleyene kadar uçuşların her ay yapılacağı sözünü verdi.

Hükümet, Ruanda politikasının insanları, son yıllarda binlerce düzensiz göçmeni Manş Denizi üzerinden Birleşik Krallık’a taşıyan küçük teknelere binmekten caydıracağını savunuyor.

Bu ay Downing Street’i ziyaret eden Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame’nin yardımcısı Yolande Makolo, ülkesinin sığınmacılar ne zaman gelirse gelsin onları kabul etmeye hazır olduğunu söylemişti.

Birleşik Krallık’taki yasama sürecinin farkında olduklarını belirten Makolo, “Bu arada, Ruandalılar için çalışmalarımıza devam ediyor ve gelenler için barınma ve fırsatlar açısından hazırlık yapıyoruz,” demişti.

Ruanda hükümeti, uzun zamandır beklenen insan akınıyla başa çıkmak için yeni göçmenlik görevlilerini eğittiğini ve ‘sayılar ve zaman çizelgesi’ bunu haklı çıkardığında çabayı artırmaya hazır olduğunu söyledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version