Kremlin tarafından yönetilen kredi kuruluşu VTB’nin Washington’un yaptırım rejimi altında kalan parasını geri almak için en büyük ABD bankasına karşı yasal işlem başlatmasından bir hafta sonra, bir Rus mahkemesi JPMorgan Chase’in toplam 439,5 milyon dolarlık fonuna el konulmasına karar verdi.
Financial Times’ta (FT) yer alan ve Petersburg’daki tahkim mahkemesi tarafından verilen karara göre, çarşamba günü Rus mahkeme kayıtlarında yayınlanan el koyma kararı, JPMorgan’ın hesaplarındaki fonları ve Rus iştiraklerindeki hisseleri hedef alıyor. Söz konusu varlıklar Batı yaptırımlarının ardından yetkililer tarafından dondurulmuştu.
Anlaşmazlık, VTB’nin ABD’deki bir JPMorgan hesabında tuttuğu 439 milyon dolarlık fon üzerinde yoğunlaşıyor. Washington, Kremlin tarafından yönetilen bankaya yaptırım uygulayınca JPMorgan fonları ayrı bir emanet hesabına taşımıştı. ABD yaptırım rejimi uyarınca ne VTB ne de JPMorgan fonlara erişiyor.
Bunun üzerine VTB geçen hafta New York merkezli gruba karşı dava açarak Rus makamlarının Rusya’daki eşdeğer miktarı dondurmasını sağladı. VTB, JPMorgan’ın Rusya’dan ayrılmak istediği ve herhangi bir tazminat ödemeyi reddedeceği uyarısında bulundu.
Ertesi gün JPMorgan, varlıklarına el konulmasını önlemek için Rus kredi kuruluşuna karşı bir Amerikan mahkemesinde kendi davasını açtı ve Rusya’daki davadan kaynaklanan kendi potansiyel kayıplarını telafi etmek için VTB’nin el konulan ABD fonlarını geri almanın hiçbir yolu olmadığını savundu.
JPMorgan ve Goldman Sachs, dünya çapındaki operasyonlarının sadece küçük bir bölümünü oluşturan Rusya’daki işletmelerini kapatma niyetlerini açıkladıklarında, uzmanlar herhangi bir çıkışın gerçekleştirilmesinin bir yıldan fazla sürebileceği konusunda uyarıda bulunmuştu. Aralarında Citigroup, İtalyan UniCredit ve Avusturyalı Raiffeisen Bank International’ın da bulunduğu diğer batılı bankalar Rusya’da faaliyet göstermeye devam ediyor.
2022’de yayınlanan bir kararnameye göre Rusya’dan çıkmak için Kremlin’in yeşil ışık yakması gerekiyor. Ülkede faaliyet gösteren 45 bankadan aralarında Mercedes-Benz Bank, Ikano, J&T ve Intesa’nın da bulunduğu yedi bankaya başkanlık onayı verildi.
Rusya ayrıca 2022 yılı başında ABD de dahil olmak üzere ‘dost olmayan ülkelerden’ hissedarların temettülerini çekmelerini yasakladı.
Geçtiğimiz yaz bir Rus mahkemesi, devlet bankası Otkritie’nin açtığı davayı takiben Goldman’a ait yaklaşık 36 milyon dolar değerindeki varlığı dondurmuştu. Birkaç ay sonra mahkeme Wall Street yatırım bankasının bu parayı Otkritie’ye ödemesi gerektiğine karar vermişti.