Alfa Group’un kurucusu Rus milyarder Pytor Aven’in emlak müdürü, İngiliz polisinin yaptırımların delinmesi gerekçesiyle yaklaşık iki yıldır yürüttüğü soruşturmayı sona erdirmek amacıyla 750 bin sterlin (yaklaşık 1 milyon dolar) ceza ödemeyi kabul ettiğini bildirdi.
Bloomberg‘ün haberine göre Ulusal Suç Ajansı (NCA) avukatı Annabel Darlow, pazartesi günü mahkeme önünde yaptığı açıklamada, Aven’in Londra dışındaki malikanesinde ele geçirilen binlerce sterlin nakit paraya da ‘suç gelirleri’ mevzuatı kapsamında el konulduğunu belirtti.
Mahkeme kararına göre NCA, Aven’in 1,2 milyon sterlin ceza ödemesini talep etti. Spotlight on Corruption kıdemli savunuculuk danışmanı James Bolton-Jones, “NCA’in yaptırımların delinmesi iddialarına yönelik bir soruşturma kapsamında ilk kez başarılı bir şekilde varlıklara el koyması, yaptırımların daha fazla uygulanmasını teşvik etmesi gereken önemli bir kilometre taşıdır,” dedi.
Öte yandan mahkeme, Aven’in eşi ve emlak şirketinin paranın ‘yasa dışı faaliyetler için kullanılmasının amaçlandığını’ söylemesinin ardından Aven’in HSBC ve Monzo Bank’taki hesaplarında tutulan varlıklarına el koydu.
Pyotr Aven ve Alfa Group’un bir diğer kurucusu Mihail Fridman, Rusya ordusunun Şubat 2022 sonunda Ukrayna’ya askeri müdahalede hemen ardından Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere’nin yaptırımlarına maruz kaldı.
Aven’i hedef alan yaptırımlar resmi olarak ‘Rusya hükümetindeki bağlantıları’ ve Fridman’a yönelik kısıtlamalar ise ‘Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yönetimiyle güçlü bağlar kurmayı başardığı’ gerekçesiyle açıklandı.
Milyarderler, 2022 baharında mahkemenin kararına itiraz etmeye başladı. Yaptırımları adaletsiz olarak nitelendirdiler ve neden oldukları sorunlardan şikayet ettiler.
2022 yazında İngiliz mahkemesi Aven’e dönük yaptırımları hafifletti ve milyarderin İngiliz malikanesindeki masrafların ödenmesi için banka hesaplarının kısmen kullanılmasına izin verdi.
Nisan ayında AB yargısı, Mihail Fridman ve Pyotr Aven’e yönelik yaptırımların kaldırılmasına karar verdi.
Bununla birlikte, mahkeme kararı sadece 2022-2023 yıllarında yürürlükte olan kısıtlayıcı tedbirlerle ilgili olduğundan ve 2024 yılında kararlaştırılan yaptırımları bağlamadığından milyarder AB yaptırımlarının muhatabı olmaya devam ediyor.