RUSYA

Rusya, ABD yaptırımları sonrası Çin’e indirimli petrol teklif etti

Yayınlanma

ABD’nin Rusya’ya uyguladığı petrol yaptırımları sonrası, Çinli rafinerilerin alımlarını azaltması ve lojistik sorunlar nedeniyle Rusya, Çin’e indirimli petrol teklif etmek zorunda kaldı. Uzak Doğu’dan yapılan ESPO türü petrol sevkiyatlarında fiyatlar düşerken, Çinli şirketler riskleri değerlendiriyor.

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin bir ay önce Rusya’ya uyguladığı petrol yaptırımları, ülkenin petrol ihracatından elde ettiği gelirleri azaltarak sonuç vermeye başladı.

Çinli rafinerilerin yaptırımlar ve lojistik sorunlar nedeniyle alımlarını azaltması ve yaptırım altında olmayan gemilerin navlun ücretlerinin kat kat artması, Rus tedarikçileri fiyatları düşürmeye zorluyor.

Bloomberg‘in aktardığına göre, Uzak Doğu’daki Kozmino limanından ESPO türü petrolün, kara listede olmayan tankerlerle mart ayında yapılacak yüklemelerinde, Brent petrolüne göre varil başına 2-3 dolar prim uygulanıyor.

Aynı koşullarda ocak ayında bu prim 5 dolar ve üzerindeydi. Rusya’nın batı limanlarından ihraç edilen Urals türünün aksine, daha az kükürt içeren ESPO türü petrol, Brent’ten daha pahalı olabiliyor.

Bloomberg, alıcıların, yaptırım uygulanan bir tankerle teslim edilecek petrolü daha da düşük bir fiyata almalarının teklif edildiğini belirtiyor.

Tüccarların aktardığına göre, Çin’in devlete ait petrol rafineri şirketleri, riskleri ve olası sonuçları değerlendirerek şubat ayında ESPO tedariki için henüz anlaşma yapmaktan kaçınıyor.

Şandong bölgesinde çok sayıda bulunan bağımsız rafineriler ise, işlemeyi yarıdan fazla azaltarak Mart 2020’den bu yana en düşük seviyeye indirdi.

Rus petrolü, ulaşım masraflarının çok artması nedeniyle bu rafineriler için çok pahalı hâle geldi.

Yaptırımların uygulandığı 10 Ocak’tan önce Çin’e ESPO ve diğer Uzak Doğu türü Sokol petrolü tedarikini sağlayan tankerlerin büyük bir bölümüne yaptırım uygulanmasıyla, navlun ücretleri ocak ayının ikinci yarısında beş kat arttı.

Tüccarlar, ESPO ticaretini sürdürmek için alıcı ve satıcıların, daha az bilinen petrol terminallerinde veya Şandong bölgesi dışında yükleme yapma ya da denizde başka tankerlere aktarma olasılığını değerlendirdiğini belirtiyor.

Fakat bu önlemler, çoğu rafinerinin şu anda karşılayamayacağı maliyet artışlarına neden oluyor.

Biden’ın ‘veda yaptırımları’ Rusya ekonomisini nasıl etkileyecek?

Çok Okunanlar

Exit mobile version