Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya, Arktik Okyanusu üzerinden Asya’ya petrol sevkiyatına başladı

Yayınlanma

Reuters haber ajansının kaynakları ve LSEG’in verilerine göre Rusya’nın en büyük denizcilik şirketlerinden Sovcomflot, buzulların azalması ve 2024 transit seyir sezonunun başlamasıyla birlikte temmuz ayında ülkenin batısındaki limanlardan Kuzey Denizi Rotası üzerinden Asya’ya Ural ham petrolü sevkiyatına başladı.

Kuzey Denizi Rotası, ülkenin Baltık ve kuzey limanlarından Asya’ya petrol ihracatı için kullanılan geleneksel rotadan ciddi ölçüde daha kısa ve teslimat sürelerini kısaltıyor; zira Moskova, Batılı ülkelerin yaptırım baskısı artarken Avrupa sularını baypas ederek hidrokarbon ihraç etmek için alternatif yollar arıyor.

ABD, bu yılın şubat ayında Sovcomflot’u ve bazı tankerlerini kara listeye alarak, şirketi G7’nin Rusya’dan gelen petrole uyguladığı tavan fiyatı ihlal etmekle suçlamıştı. Haziran ayında Avrupa Birliği (AB) de Sovcomflot’un yanı sıra 27 gemiye yaptırım uygulamıştı.

Kuzey Denizi Rotası, yıl boyunca buzla kaplı olması nedeniyle seyretmesi en zor rotalardan biri; bu da gemilerin Kuzey Denizi Rotası’ndan ancak buz kırıcılar eşliğinde geçebileceği anlamına geliyor.

Diğer yandan, Rusya ile Batılı ülkeler arasındaki ilişkiler kötüleştikçe rotanın önemi de artıyor.

Batı’nın yaptırımlarına maruz kalan Sovcomflot tankeri Viktor Bakayev, 2024 yılında Baltık Denizi’nden Asya’ya Kuzey Deniz Rotası üzerinden petrol taşıyacak ilk gemi oldu.

LSEG’in verilerine göre tanker 21 Temmuz’da Primorsk limanından 100 bin ton Ural ham petrolü yükledi ve Barents Denizi suları üzerinden Asya’ya doğru yola çıktı.

Petrolün hangi limanda boşaltılacağı henüz bilinmiyor, fakat Reuters‘a konuşan bazı kaynaklar Ural sevkiyatının Çin’e teslim edileceği görüşünde

Ayrıca yükün Rusya’nın Uzak Doğu sularında bir tankerden başka tankere aktarılabileceği ihtimali de göz ardı edilmiyor.

Sovcomflot’a ait diğer iki tanker, Vernadskiy Prospekt ve her biri yaklaşık 100 bin ton ağırlığında olan ve yaptırım uygulanan Korolev Prospekt, Bering Boğazı’nı çoktan geçti ve gemide yük olmadan Kuzey Denizi Rotası boyunca Asya’dan batıya doğru ilerliyor.

Reuters‘a konuşan iki kaynak, tankerlerin Asya’ya teslim edilmek üzere batıdaki Rus limanlarında petrol yüklemek için doldurulmuş olabileceğini belirtti.

Halihazırda, her biri yaklaşık 100 bin tonajlık en az yedi Sovcomflot tankeri Kuzey Denizi Rotasından geçiş izni almış durumda.

Bu tankerlerin yanı sıra bir dizi başka gemi de 2023 sefer sezonunda Kuzey Denizi Rotası üzerinden, bu rota üzerinden Rus ürün sevkiyatlarının halen ana varış noktası olan Çin’e petrol teslim etmek için kullanıldı.

Geçen yıl Kuzey Denizi Rotası üzerinden Asya’ya yapılacak Ural sevkiyatları yaklaşık 0,6 milyon ton oldu.

Mart ayında Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, 2024 yılında Kuzey Denizi Rotası’nın kargo cirosunun yaklaşık 40 milyon ton olarak planlandığını ve bu hacmin Arktik LNG-2 projesinden yapılan sevkiyatları da hesaba kattığını ifade etmişti.

Bununla beraber yine geçen yıl Kuzey Denizi Rotası boyunca yapılan kargo taşımacılığı 36 milyon tonu aşarak bir rekora ulaştı.

Rota, Rusya’nın Norveç sınırı yakınlarında başlayıp Alaska kıyılarındaki Bering Boğazı’na kadar uzanan bir deniz yolu.

Kuzey Kutbu yakınlarındaki buzullar, mart ayı sonunda maksimum alana ulaşıyor ve eylül ayında buz örtüsü minimum seviyeye iniyor. Bu nedenle temmuz ile ekim ayları, Kuzey Deniz Rotası boyunca deniz seyrüseferi için geleneksel dönem.

Diğer yandan son yıllarda bilim adamları buzun eridiğini fark etmiş ve bunu küresel ısınmaya bağlamıştı. Örneğin, Rus Coğrafya Derneği, Kuzey Kutbu’ndaki buz erime oranının son 20 yılda iki katına çıktığını kaydetti.

Kuzey Denizi Rotası, Rus Arktik sahalarından dünya pazarına LNG tedarik etmek için de aktif olarak kullanılıyor.

LNG hem batıya hem de doğuya gönderiliyor. Şirket, 2022 yılında Novatek’in Kuzey Denizi Rotası üzerinden Asya’ya 32 LNG sevkiyatı gerçekleştirdiğini bildirdi.

LSEG’nin verilerine göre, Novatek 2024 yılında Yamal LNG’si taşıyan iki tankeri doğuya doğru seyrüseferin açılmasıyla birlikte Kuzey Denizi Rotası üzerinden Asya’ya sevk etti.

Kuzey Denizi Rotası aynı zamanda Rusya’nın batı limanlarından Asya’ya petrol ürünleri sevk etmek için de kullanılıyor.

Ağustos 2023’te Gazprom’un petrol ürünü üreten iştiraki Gazpromneft, Ust-Luga’dan Çin’e bu rota üzerinden bir tanker petrol ürünü sevkiyatı yaptı ki bu en azından 2000’lerin sonundan bu yana yapılan ilk sevkiyattı.

Economist: Rusya ve Çin, Batı’nın korkularına rağmen Arktik İpek Yolu’nu açmak istiyor

RUSYA

Rusya Merkez Bankası, Avrupa bankalarından döviz transferlerini kısıtlamamalarını talep etti

Yayınlanma

Avrupa bankalarının Rusya’daki iştirakleri zor bir durumla karşı karşıya: Bir yandan Avrupalı düzenleyiciler Rusya’daki faaliyetlerini sonlandırmalarını isterken, diğer yandan Rusya Merkez Bankası müşterilerine karşı ayrımcılık yapmamalarını, döviz ve sınır ötesi transferleri reddetmemelerini talep ediyor.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, yabancı bankaların ülkedeki iştiraklerinin müşterilerini bankacılık işlemlerinde, özellikle sınır ötesi ödemelerde ayrımcılığa tabi tutmalarının kabul edilemez olduğunu belirtti ve bu bankalara talimat verdiklerini açıkladı.

Nabiullina, “Yakın zamanda Rusya’daki Avrupa bankalarının iştiraklerine, yabancı para birimlerinde transfer yapmayı reddetmemeleri veya Rus yasalarına aykırı gerekçelerle bu tür transferlere engel oluşturmamaları yönünde bir talimat gönderdik,” dedi.

Ayrıca Merkez Bankası, yabancı banka iştiraklerinin, Rus banka müşterilerinin kişisel veriler dahil bilgilerini “herhangi bir liste oluşturmak amacıyla” ana kuruluşlarına iletmelerini yasakladı.

Savaşın başlamasından sonra Raiffeisenbank, Rusya ile Avrupa arasındaki ana bağlantı noktası haline geldi. Banka, 2023 yılında sınır ötesi ödemeler pazarındaki payının yüzde 40 ila 50 civarında olduğunu tahmin ediyordu. Ancak eylül ayından itibaren, birkaç büyük şirket dışında tüm müşteriler için yabancı para cinsinden dışarıya yapılan transferleri durdurdu. Banka bu kararı, ana grubu Raiffeisen Bank International’ın (RBI) Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) talimatı doğrultusunda aldığını açıkladı.

Nabiullina, bu açıklamayı yeterli bulmadı. Rusya Merkez Bankası’nın yabancı bankaların Rus iştirakleri üzerindeki baskının farkında olduğunu kabul eden Nabiullina, fakat bu Avrupa bankalarının Rus iştirakleri Rusya yasalarına göre kurulduğu ve ülkenin hukuk sisteminde faaliyet gösterdiği için, yaptırımlara değil bu yasalara uyması gerektiğini vurguladı.

Unicredit gibi, Raiffeisenbank da satışı için devlet başkanının onayı gereken bankalar listesine dahil edildi. Bununla beraber, Raiffeisenbank’ın durumunu daha da zorlaştıran bir gelişme olarak, mahkeme kısa süre önce bankanın hisselerine tedbir kararı koydu.

Rusya’daki son büyük Amerikan bankası faaliyetlerini sonlandırıyor

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rus milletvekili Kolesnik: İnsanlara nükleer silahların yarattığı tehdidi hatırlatmamız lazım

Yayınlanma

Birleşik Rusya Partisi’nden Devlet Duması milletvekili Andrey Kolesnik, Rusya Federasyonu topraklarında bir nükleer bomba patlatılmasını önerdi. Kolesnik, pek çok yabancı siyasetçinin nükleer silahların oluşturduğu tehdidi unuttuğunu belirterek, Rusya’nın dünyaya bu tehlikeyi hatırlatması gerektiğini savundu.

Lenta.ru‘ya konuşan Kolesnik, “Rehavete kapılmamalıyız. Bir test sahasında nükleer patlama gerçekleştirmemiz gerekiyor. Şu anda nükleer testleri yasakladık ama belki de insanlar bunun gerçekten nereye gittiğini görmeli. Moratoryum kaldırılırsa, belki insanlık iki kez düşünür,” dedi. Ayrıca, Ukrayna’nın ‘kirli bomba’ kullanmayı planladığını iddia etti.

Kolesnik, dünyanın Çernobil ve Hiroşima’da yaşanan trajedileri ve nükleer silahların yıkıcı etkisini unuttuğuna işaret etti.

Ağustos ortalarında RIA Novosti, isimsiz bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Ukrayna’nın Kurçatov ve Energodar’daki nükleer santrallere saldırı hazırlığında olduğunu bildirmişti. Bu iddia kısa sürede diğer bilgi kaynakları ve bazı Rus yetkililerce doğrulandı. Fakat Ukrayna, Rusya’yı yanlış bilgi yaymakla suçladı ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’na bağlılığını hatırlattı.

Rusya’da nükleer silahların caydırıcı olarak kullanılması fikri daha önce de dile getirilmişti. Ocak 2023’te Askeri Bilimler Akademisi’nden kıdemli bir araştırmacı olan Vladimir Prohvatilov, nükleer denemelerin yeniden başlamasının NATO ülkelerini Ukrayna’ya silah tedarikini durdurmaya ve Kiev’i Kırım’ı geri alma fikrinden vazgeçmeye zorlayabileceğini öne sürmüştü.

Eylül ayında, Rusya Devlet Başkanlığı danışmanlarından Sergey Karaganov, Ukrayna birliklerinin Kursk oblastını işgalini tartışırken, nükleer saldırı başlatılmasını ve Berlin’e saldırı düzenlenmesini önermişti. Karaganov, Rusya’nın topraklarının ele geçirilmesine nükleer silahlarla karşılık verme hakkını savunmuştu.

Ryabkov: Rusya, nükleer doktrinini Batı’nın eylemlerini inceledikten sonra değiştirecek

Okumaya Devam Et

RUSYA

Rusya’nın yedi bölgesine geniş çaplı İHA saldırısı

Yayınlanma

15 Eylül gecesi, Ukrayna’ya ait yaklaşık 30 insansız hava aracı (İHA) Rusya’nın yedi farklı bölgesine saldırı düzenledi. Rusya Savunma Bakanlığı, bu saldırıların başarıyla püskürtüldüğünü ve tüm İHA’ların imha edildiğini açıkladı.

Bakanlık açıklamasında, İHA’ların düşürüldüğü bölgeleri şöyle sıraladı: Bryansk’ta 15, Kursk’ta 5, Smolensk’te 4, Orel’de 2, Belgorod, Kaluga ve Rostov oblastlarında ise birer adet. Saldırılarda uçak tipi İHA’ların kullanıldığı da belirtildi.

Bölge yetkilileri, saldırıların can kaybına yol açmadığını ve düşen enkazın önemli bir hasara neden olmadığını bildirdi.

Bu açıklamalar Bryansk Valisi Aleksandr Bogomaz başta olmak üzere Smolensk, Rostov ve Kaluga oblsatlarının yöneticileri tarafından da doğrulandı.

Bu saldırıdan birkaç gün önce, 10 Eylül gecesi, Ukrayna İHA’ları Moskova’yı hedef aldı. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, kent civarındaki en az 14 İHA’nın hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Fakat Moskova Valisi Andrey Vorobyov, Ramenskoye’de bir İHA’nın bir apartmana isabet ettiğini, çıkan yangında 46 yaşında bir kadının hayatını kaybettiğini ve üç kişinin yaralandığını bildirmişti.

Aynı gece, Rusya’nın sekiz farklı bölgesine daha İHA saldırıları düzenlendi. Savunma Bakanlığı, toplamda 144 İHA’nın etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bu saldırılarda en çok hedef alınan bölge 72 İHA ile Bryansk olurken, onu sırasıyla Kursk, Tula, Belgorod, Kaluga, Voronej, Lipetsk ve Orel oblastları takip etti.

Ukrayna 144 İHA ile Rusya’ya saldırdı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English