Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Batılı devletleri Kuzey Akım boru hatlarındaki patlamaların izlerini örtmeye çalışmakla suçladı. Nebenzya, Batı’nın Rusya ile iş birliğine yanaşmadığının da söyledi.
Rusya, Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarındaki patlamalara yönelik soruşturmalara güvenmediğini açıkladı. Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, konunun soruşturulmasına ilişkin “Ortaklarımızın iş birliği yapmaya istekli olduklarını göremiyoruz” dedi. Rus yetkili, ulusal düzeylerde hali hazırda yürütülen soruşturmalara “etkinlik, şeffaflık ve tarafsızlık” bakımlarından şüphe ile yaklaştıklarını kaydetti.
Almanya, Danimarka ve İsveç’in Rus makamlarıyla diyalog ve iş birliğini reddettiğini kaydeden Nebenzya, bu üç ülkede Kuzey Akım sabotajları hakkında yürütülen soruşturmaların Amerika Birleşik Devletleri’ni (ABD) korumayı hedeflediğini dile getirdi. Rus yetkili, “suçun failleri ve işleniş biçimi” bakımından herhangi bir şüpheye yer olmadığını söyledi.
27 Eylül 2022’de Rusya’dan Avrupa’ya Baltık Denizi’nin altından uzanan Kuzey Akım boru hatlarında meydana gelen hasar ortaya çıkmıştı. Bir gün önce 26 Eylül’de İsveçli sismologlar boru hattı güzergahında 2 büyük patlamayı kaydetmişti. Olay üzerine Rusya Başsavcılığı uluslararası terörizm iddiasıyla ceza davası açmıştı.
Olayla ilgili ilk anda Batılı devletler ve Rusya karşılıklı suçlamalarda bulunmuştu. Rusya sabotaj iddiasını ortaya atmış ve ABD’yi işaret etmişti. Batılı başkentlerde ise Avrupa’nın gaz akışını kesintiye uğratmak için bu patlamaların Moskova tarafından yapıldığı öne sürülmüştü.
Seymour Hersh: Kuzey akımı ABD patlattı
Pulitzer ödüllü ABD’li araştırmacı gazeteci Seymour Hersh ise 8 Şubat’ta Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2’deki patlamaların arkasında ABD ordusunun olduğunu öne süren bir makale yayımladı. Ünlü gazeteci, ABD donanması dalgıçlarının Haziran ayında BALTOPS tatbikatı esnasında bomba yerleştirdiğini ve 3 ay sonra da bu bombaları patlattığı iddiasını gündeme taşıdı. Seymour Hersh’e göre bu operasyonun yapılmasına yönelik karar bizzat ABD Başkanı Joe Biden tarafından verildi. Karar süreci ise Beyaz Saray uzmanlarıyla 9 ay süren tartışmalar sonucu olgunlaştı.
Rus TASS haber Ajansı’na iddialara ilişkin açıklama yapan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, gazeteci Hersh’in yazdıklarının “tamamen yanlış ve tamamen kurgu” olduğunu söyledi.
Telegram kanalından konuya ilişkin açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, ABD yönetiminin Kuzey akım konusunda yalan söylediğini herkesin bildiğini söyledi.