RUSYA

Rusya Dışişleri: ABD ile stratejik istikrar diyaloğu başlatmak için bir gerekçe görmüyoruz

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Moskova’nın şu anda Washington’dan stratejik istikrar ve silahların kontrolü konusunda diyaloga girme konusunda gerçek bir ilgi görmediğini belirtti.

TASS ajansının haberine göre Zaharova, yaptığı yazılı açıklamada, “Stratejik istikrar ve silahların kontrolü konusunda Rusya-ABD diyaloğunun önünü açmak için Washington’un ulusal güvenliğimizin altını oymaya çalışan, Rusya ile çatışmayı sürdüren ve ülkemize ‘strateji yenilgi’ yaşatmayı arzulayan çılgın politikasından ve ülkemizin çıkarlarını küstahça hiçe saymaktan -sözde değil ama pratikte- vazgeçmesi son derece önemli,” dedi.

Zaharova, “Ayrıca, konuyla ilgili olası tartışmalar kapsamlı olmalı ve NATO’nun doğuya doğru agresif genişlemesi gibi kilit güvenlik meselelerinin çözümüne odaklanmalı. Bu noktada, Washington’dan ne diyaloga girmeye dönük gerçek bir ilgi ne de bunu başlatmak için herhangi bir gerekçe görüyoruz,” ifadelerini kullandı.

Bunun yanı sıra Zaharova, Silahların Kontrolü, Doğrulama ve Uyumdan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Mallory Stewart’ın Rusya’nın silahların kontrolü diyaloğunun yeniden başlatılmasını ABD’nin Kiev rejimine verdiği desteği sona erdirmesi ihtiyacına bağladığını söylediği açıklamalarına da işaret etti.

Sözcü, “Rusya’nın tutumunun bu şekilde yorumlanması en azından aşırı basitleştirilmiş ve tek taraflı görünüyor. Mesele Ukrayna’dan ibaret değil,” değerlendirmesini yaptı.

Zaharova, “Stewart, her şeyden önce silah kontrol sisteminin çöküşünün sorumluluğunu Rusya’ya yüklemeye çalıştı. Fakat kendisine ABD’nin Anti-Balistik Füze Anlaşması ve Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan çekildiği hatırlatılınca hemen ağız değiştirerek bu tür suçlamaların hiçbir yere varmayacağını, dolayısıyla bir kenara bırakılması gerektiğini iddia etti,” diye ekledi.

Öte yandan Zaharova, Açık Semalar Anlaşmasından çekilen ve Kapsamlı Nükleer Test Yasağı Anlaşmasını onaylamayı reddeden tarafın ABD olduğunu anımsattı.

Aynı zamanda Washington ve NATO müttefiklerinin, Moskova’nın temel güvenlik çıkarları pahasına Sovyet sonrası bölgeyi kendi siyasi ve askeri amaçları için kullanmaya çalıştığına dikkat çeken Zaharova, “Direnişle karşılaştıklarında ise hibrit bir savaş başlatarak ülkemizi savaş alanında ‘stratejik yenilgiye’ uğratmaya çalıştılar,” vurgusunu yaptı.

Sözcü, bu tür eylemlerin nükleer güçler arasında doğrudan bir çatışmaya yol açabileceği uyarısında bulundu.

Rusya, stratejik olmayan nükleer kuvvet tatbikatlarının üçüncü aşamasına başladı

Çok Okunanlar

Exit mobile version