RUSYA

Rusya Dışişleri: Ülkeyi terk eden Batılı şirketlerin varlıklarını millileştirmeyeceğiz

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakanlığı İktisadi İşbirliği Dairesi Başkanı Dmitriy Biriçevskiy, Moskova’nın ülkeden ayrılan Batılı şirketlerin varlıklarının millileştirilmesi alternatifini gözetmediğini söyledi.

RİA Novosti haber ajansına mülakat veren Biriçevskiy, Rusya’nın ‘prensip olarak ve tutarlı bir şekilde ticari meseleleri siyasete alet etmediğini’ belirtti.

Yetkili, “Burada söz konusu olan millileştirme değil, geçici yönetimdir; alınan tedbirler mülkiyet haklarında bir değişiklik anlamına gelmemektedir. Bu, Rusya’nın hasım ülkelerden gelenler de dahil olmak üzere yabancı yatırımlara yönelik son derece sorumlu yaklaşım sergilediğinin de teyididir,” ifadelerini kullandı.

Nisan ayında Devlet Başkanı Vladimir Putin, İtalyan ve Alman ev aleti üreticileri Ariston ve Bosch’un Rusya’daki iştiraklerini Gazprom Domestic Systems’in (Gazprom’un bir iştiraki) geçici yönetimine devreden bir kararname imzalamıştı.

Avrupa Birliği (AB), bunu uluslararası hukukun ihlali olarak değerlendirmiş ve kararın iptal edilmesini talep etmişti. AB, Rusya’nın eylemlerine karşı olası bir yanıt üzerinde çalışıyor.

Geçici yönetim altına alınan şirketler arasında Danimarkalı Carlsberg Group’a ait Baltika ile enerji şirketleri Unipro ve Fortum’un hisseleri de yer alıyor.

2023 yazında yabancıların Danone’nin Rusya’daki iştirakindeki hisseleri de Federal Mülk Yönetimi Kurumu’nun (Rosimuşçestvo) yönetimine devredilmiş ancak bu karar mart ayında iptal edilmişti.

Dün İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, pek çok yabancı şirket yöneticisinin Rusya’dan ayrılmaktan vazgeçtiğini yazmıştı.

Habere göre, bu şirketler 30 yıl boyunca dört ya da beş fabrika inşa ettiler ve bunları ‘yüzde 90 indirimle’ satmak istemiyor.

FT: Batılı şirketlerin CEO’ları Rusya’dan ayrılma konusunda fikir değiştiriyor

Çok Okunanlar

Exit mobile version