RUSYA

Rusya, göçmenlere iki yıl zorunlu askerlik getirmeyi planlıyor

Yayınlanma

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma, vatandaşlık alan göçmenlerin zorunlu askerlik süresinin iki yıla çıkarılmasını ve askere alınma yaşının da yükseltilmesini teklif etti.

Yeni teklif, esas olarak vatandaşlığa kabul edilmiş göçmenleri etkileyecek.

Interfax ajansının aktardığına göre Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin, yaptığı açıklamada vatandaşlığa kabul edilme koşulunun pasaport alınmasıyla eş zamanlı olarak gerçekleşecek olan askerlik hizmeti kaydı olacağı bir tasarı hazırlanması talimatını verdi.

Değişikliklerin 5 Ağustos’a kadar ele alınması planlanıyor.

Şu anda Rusya’da zorunlu askerlik süresi bir yıl ve 18 ila 30 yaş arası vatandaşlar askere alınıyor.

Ülkenin Ukrayna’daki askeri müdahale nedeniyle kısmi seferberlik ilan etmesinin ardından, Devlet Başkanlığı İnsan Hakları Konseyi Başkanı Valeriy Fadeyev, vatandaşlığa kabul edilen göçmenler için zorunlu askerlik yaşının 45 veya 50’ye yükseltilmesini teklif etmişti.

Rusya, vatandaşlık alan 10 bin göçmeni Ukrayna’da cepheye gönderdi

Şubat 2024’te ilgili yasa tasarısı, Duma’nın Savunma Komisyonu Başkan Yardımcısı Aleksey Juravlev, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) İşleri Başkan Yardımcısı Aleksandr Boroday ve Güvenlik ve Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu üyesi Mihail Şeremet tarafından Duma’ya sunulmuştu.

Milletvekilleri, yabancı ülke vatandaşlarının genellikle askerlik yaşına gelene kadar ‘kasten beklediklerini’ ve ancak o zaman vatandaşlık aldıklarını, halihazırda Rusya pasaportuna sahip olanların ise zaman kazanmak için ‘askerlik şubelerinden kaçtıklarını’ belirtmişti.

Açıklayıcı notta İçişleri Bakanlığı verilerine atıfta bulunularak, Ocak-Ekim 2023 döneminde çoğunluğu Tacikistan, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Azerbaycan’dan olmak üzere 318 binden fazla yabancıya Rusya vatandaşlığı verildiği kaydedildi.

Boroday ve Şeremet, daha sonra tasarıdan imzalarını geri çekti ve yalnız kalan Juravlev tasarıyı geri çekmeye karar verdi.

Verstka Telegram kanalı, İçişleri Bakanlığı verilerine dayanarak, Ukrayna’daki çatışmaların ardından Rusya pasaportuna olan talebin sadece iki eski Sovyet ülkesi olan Tacikistan ve Kırgızistan’ın yerlileri arasında arttığını yazdı.

Çatışmaların ilk yılında vatandaşlığa kabul edilen Tacikistan vatandaşlarının sayısı 2021’e kıyasla yüzde 67 (174 bin), Kırgızistan vatandaşlarının sayısı ise yüzde 22 (23 bin) yükseldi.

Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı, göçmen çalıştıran işverenlere vergilerin artırılmasını istedi

Çok Okunanlar

Exit mobile version