ASYA

Rusya, Hindistan’a indirimli fiyattan gübre tedarikine son verdi

Yayınlanma

Rus şirketleri, küresel arzın daralması nedeniyle Hindistan’a di-amonyum fosfat başta olmak üzere bazı gübre çeşitlerini indirimli fiyatlarla sunmaktan vazgeçtiklerini duyurdu.

Rus tedarikçilerin gübreyi piyasa fiyatından sunma kararı, en büyük ihracatçı Çin’in denizaşırı satışlarını azaltmaya çalıştığı ve küresel fiyatların yükseldiği bir ortamda Hindistan’ın ithalat maliyetlerini ve sübvansiyon yükünü artırabilir.

Denizaşırı tedarikçilerle yapılan müzakerelere katılan Hintli üst düzey bir endüstri yetkilisi, Reuters‘a verdiği demeçte “Artık indirim yapılmıyor. Rus şirketleri gübreyi piyasa fiyatlarından sunuyor,” ifadelerini kullandı.

Hindistan’ın Rusya’dan yaptığı gübre ithalatı, tedarikçilerin di-amonyum fosfat, üre ve NPK gübrelerinde küresel piyasa fiyatında indirim yapmasıyla 31 Mart’ta sona eren 2022/23 mali yılında yüzde 246 artarak 4,35 milyon tona ulaşmıştı.

Rusya’nın geçen yılki devasa hacimli satışları Çin, Mısır, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi diğer gübre ihracatçılarının Hindistan’daki pazar payını eritmiş oldu.

Bir başka Hintli sektör temsilcisi de “Rus şirketleri di-amonyum fosfatı (ton başına) 80 dolara varan indirimlerle sunuyordu. Fakat şimdi 5 dolar bile indirim yapmıyorlar,” dedi.

Öte yandan isminin gizli kalması koşuluyla konuşan bir Rus yetkili ise di-amonyum fosfatın mevcut fiyatının Hintli alıcılar için maliyet ve navlun bazında ton başına yaklaşık 570 dolar olduğunu ve bu fiyatın diğer Asyalı alıcılara sunulan fiyatla aynı olduğunu kaydetti.

Bunun yanı sıra gübre fiyatları, son iki aydır küresel düzeyde artıyor ve bu durum, Hintli şirketlerin buğday üretimindeki gübre talebinin arttığı kış sezonu için stok biriktirmesini zorlaştırıyor.

Temmuz ayında, küresel tedarikçiler üreyi navlun bazında ton başına yaklaşık 300 dolardan sunmayı teklif ederken, şu anda ton başına 400 dolar teklif ediyor.

Bir kaynak, “Gübre fiyatları, Hindistan’daki kritik eyalet seçimlerinden hemen önce küresel çapta yükseliyor. Hükümetin çiftçileri korumak için teşvikleri artırmaktan başka çaresi yok,” diye konuştu.

Çok Okunanlar

Exit mobile version