RUSYA

Rusya, ikinci çeyrekte petrol üretimini kısacak

Yayınlanma

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Moskova’nın OPEC+ üyesi bir dizi ülkeyle koordinasyon halinde 2024’ün ikinci çeyreğinde petrol üretim ve ihracatını 471 bin varil azaltacağını duyurdu.

Hükümetin resmi Telegram kanalında yayımlanan açıklamasında Novak, ülkesinin nisan ayında üretimi 350 bin varil, ihracatı ise 121 bin varil azaltacağını bildirdi.

Mayıs ayında üretim kesintisinin 400 bin varile yükseleceği, uluslararası piyasalarda yapılan ihracatın 71 bin olacağı kaydedildi.

Açıklamaya göre haziran ayında Rusya, üretimi 471 bin varil azaltacak. İhracattaki azalma geçen yılın mayıs ve haziran aylarındaki ortalama ihracat seviyelerine dayanacak.

Öte yandan Bloomberg‘e göre OPEC+ ülkeleri, 3 Mart’ta petrol ihracatındaki kesintiyi haziran sonuna kadar günde 2 milyon varil uzatma konusunda anlaştı.

Anlaşmalara göre Suudi Arabistan, kesintiyi 1 milyon varil seviyesinde tutmaya devam edecek.

Ocak ayında OPEC+ üyesi ülkelerin uyguladığı üretim kesintisi, Irak ve Kazakistan’ın birlikte kotalar kapsamında yapmaları gerekenden günde birkaç yüz bin varil daha fazla ihracat yapmaları nedeniyle vaat edilen 2 milyon varillik hacme ulaşmamıştı.

Bloomberg‘ün kaynakları, söz konusu ülkelerin getirilen kurallara sıkı sıkıya uyacaklarını ve fazla üretimi telafi edeceklerini belirtti.

Ajansa göre kısıtlamaların ikinci çeyrek için uzatılması kararı bekleniyordu ancak üye ülkeler, bakanların yılın ikinci yarısı için politika belirleyeceği 1 Haziran’daki bir sonraki toplantıda daha sert seçimler yapmak zorunda kalacak.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) tahminleri, küresel petrol talebindeki artışın yavaşlaması ve Kuzey ve Güney Amerika’dan gelen arzın artmasıyla OPEC+’nın 2024 yılı boyunca üretimi kısmaya devam etmek zorunda kalacağını gösteriyor.

Bunun yanı sıra S&P Global Commodity Insights’ın araştırmasına göre OPEC+ ülkelerinin Ocak 2024’teki günlük ortalama petrol üretimi, Aralık 2023’e kıyasla 340 bin varil azalarak 41,2 milyon varile düştü.

Çalışmaya göre, 18 OPEC+ ülkesinin (kotası olmayan Libya, İran, Venezuela ve Brezilya’nın yanı sıra) ocak ayındaki toplam üretimi limitlerin 275 bin varilin üzerinde gerçekleşti.

Irak günde 270 bin varil ile izin verilen eşiğin en fazla üzerinde kalan ülke olurken, bu durum ittifakın pek çok Afrika ülkesinde uygulanan kotaların altında kalan üretim miktarını dengeledi. Irak’ın ocak ayındaki üretimi, günde 4,27 milyon varil ile aralık ayına kıyasla günde 80 bin varil daha düşüktü.

2023 yılında dokuz OPEC+ üyesi, piyasadaki dengeyi korumak petrol üretimini gönüllü olarak kısmaya başlamıştı. Mart ayında üretimi günde 500 bin varil kısan ilk ülke Rusya olurken, onu 1 Mayıs’ta diğer sekiz OPEC üyesi izledi. Toplam üretim kesintisi günlük 1,66 milyon varile ulaştı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version