ASYA

Rusya ile Güney Kore arasındaki ticaret yaptırımlar nedeniyle üçte bir oranda geriledi

Yayınlanma

Rusya ile Güney Kore arasındaki ticaret, yaptırımlar nedeniyle 2024 yılının ilk yarısında, 2023 yılının aynı dönemine kıyasla üçte bir oranında azaldı.

İzvestiya gazetesinin Rusya’nın Seul Büyükelçiliğinden aktardığına göre kolektif Batı tarafından uygulanan ve Güney Kore tarafından desteklenen Rusya karşıtı yaptırımlar, iki ülke arasındaki ticaretin dinamiklerini ve yapısını olumsuz etkiledi.

Büyükelçilik, 2023 yılında başlayan düşüş eğiliminin devam ettiğini belirtti.

Güney Kore istatistiklerine göre, Ocak-Temmuz 2024 döneminde ticaret hacmi yüzde 34 azalarak 6,6 milyar dolara düştü.

Rusya’nın ihracatı yüzde 35 düşüşle 3,7 milyar dolara gerilerken, Güney Kore’den yapılan ithalat yüzde 32 düşüşle 2,8 milyar dolara geriledi.

Büyükelçilik ayrıca Güney Kore’nin Rus petrol ürünleri tüketiminin çok düşük bir seviyede kaldığını, zira ülkenin 2022 sonunda Rusya’dan ham petrol ithalatını tamamen durdurduğunu belirtti.

Rusya’dan kömür tedariki de önemli ölçüde azaldı ve Ocak-Temmuz 2024 döneminde değer bazında yüzde 59 oranında düştü.

Güney Kore makamları, 2024 yılının başından bu yana ihracat kısıtlamalarını aktif bir şekilde genişletti. Şubat ayında Rusya’ya ithalatı yasaklanan mallar listesine 682 kalem daha eklenerek Güney Kore’den yapılan tüm ithalatın değer bazında neredeyse yarısı (yaklaşık yüzde 46) etkilendi.

Bu listede 50 bin doların üzerindeki otomobiller, metal yapılar ve inşaat ile petrol ve doğalgaz endüstrisinde kullanılan ekipmanlar yer alıyor.

Ticari ilişkilere bir başka darbe de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in haziran ayında Kuzey Kore’ye yaptığı ziyaret ve Moskova ile Pyongyang arasında kapsamlı bir stratejik ortaklık anlaşmasının imzalanmasının ardından geldi.

Bunun sonucunda yaptırım listesine yeni Rus şirketleri ve yük gemileri eklendi. Ayrıca Güney Kore, Rusya ve Belarus’a metal kesme ekipmanları, optik alet bileşenleri ve sensörler de dahil olmak üzere askeri amaçlarla kullanılabilecek 243 ürünün daha ihracatını yasakladı. Rusya’ya ihracatı yasaklanan toplam ürün sayısı 1402’ye ulaştı.

Güney Kore, Ukrayna’ya dönük askeri müdahalenin ardından Rusya’ya yaptırım uygulamaya başladı.

Seul, Rus bankalarıyla yapılan işlemleri askıya aldı ve bazılarının SWIFT ödeme sistemiyle bağlantısının kesilmesini destekledi.

Kısa bir süre sonra Seul listeyi endüstriyel ve inşaat ekipmanları, çelik, kimya ve otomotiv endüstrilerine yönelik ürünler, iletkenler, kuantum bilgisayarlar ve bileşenleri ile safir ve yakutları da kapsayacak şekilde genişletti.

Güney Kore lideri Yoon: Rusya, iki Kore arasında seçim yapmalı

Çok Okunanlar

Exit mobile version