Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev ve Rusya lideri Vladimir Putin, Astana’da gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından ortak bir bildiri ve iki ülkenin 2024-2026 yıllarını kapsayan ortak eylem planını imzaladı.
Tören sırasında Rusya ve Kazakistan liderleri, iki ülke arasında 21. yüzyılda İyi Komşuluk ve Birlik Antlaşması’nın imzalanmasının 10. yıldönümü münasebetiyle ortak bir bildiri ve Rusya ile Kazakistan arasında 2024-2026 yıllarını kapsayan ortak eylem planını imzaladılar.
Ayrıca iki ülkenin enerji bakanlıkları, Kazakistan’ın üç kentinde kombine çevrim enerji santrallilerinin inşasına yönelik projelerde işbirliğine ilişkin bir mutabakat zaptı oluşturdu.
Görüşmelerin ardından Rusya Spor Bakanlığı ile Kazakistan Turizm ve Spor Bakanlığı, 2024-2026 yılları için iki ülke arasında fiziksel kültür ve spor alanında işbirliğinin geliştirilmesine yönelik bir eylem planında mutabık kaldı.
Tokayev: Rusya’dan daha fazla petrol ve doğalgaz taşımaya hazırız
Ziyaretten bir gün önce Rus İzvestiya gazetesine mülakat veren Tokayev, Kazakistan’ın daha fazla Rus petrol ve doğalgazını taşımaya hazır olduğunu söyledi.
Tokayev, “Transit potansiyelimizi tam olarak kullanmak istiyoruz ve Rus gazının sevkiyat hacmini daha da artırmaya hazırız,” ifadelerini kullandı.
Putin: Doğa ve coğrafya bize enerji sektöründe önemli rekabet avantajları sağlıyor
Öte yandan Kazakistanskaya Pravda gazetesine konuşan Rusya lideri Putin de iki ülke arasındaki temaslarda enerji konularının önemli bir yer tuttuğunu belirtti.
Putin, “Doğa ve coğrafya Rusya ve Kazakistan’a enerji sektöründe önemli rekabet avantajları sağlıyor ve biz de bu avantajlardan yurttaşlarımızın yararına en iyi şekilde faydalanmaya çalışıyoruz,” değerlendirmesinde bulundu.
‘Rusya’nın dünyanın en büyük buğday ihracatçısı olarak kalacağına inanıyoruz’
Bununla beraber Astana’daki görüşmede Putin, Tokayev’e Rusya’nın dünyanın en büyük buğday ihracatçısı olarak yerini koruyabileceğini, zira bu yılki hasadın oldukça verimli olduğunu vurguladı.
Putin, “Bu yıl Rusya’da çok iyi bir buğday hasadımız var. İhracat potansiyeli 60 milyon ton seviyesinde kalacak ve son derece elzem emtianın ihracatı ve dünya pazarlarındaki satışı açısından kesinlikle dünyada ilk sırada yer alacağız,” diye konuştu.
Putin, Rusya’nın Kazakistan’ın buğday talebinin yüzde 98’ini karşıladığını ve diğer bazı tarım ürünü gruplarında da ‘kilit tedarikçi’ konumunda olduğunu söyledi.
Tokayev ise Kazakistan ile Rusya’nın ‘tarımda işbirliği konusunda büyük umutlara’ sahip olduğunu dile getirerek tarımsal inovasyon için ortak merkezler kurulması çağrısında bulundu.
Tokayev, “Moskova ile Astana ayrıca gıda güvenliği konularının ele alınmasında çabalarını birleştirebilir,” diye ekledi.
İki ülke arasındaki ilişkileri ‘başarılı bir şekilde gelişmekte’ olarak tanımlayan Kazakistan lideri, yakın gelecekte ülkenin Aktau kentinde Rusya Başkonsolosluğunun açılacağını duyurdu.
BM Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre Rusya, küresel buğday ihracatında ilk sırada yer alıyor.