ASYA

Rusya, Kuzey Kore’nin nükleer güç statüsünü resmen tanıdı

Yayınlanma

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın küresel ve bölgesel güvenlik alanındaki yeni gerçekleri göz önünde bulundurarak Kuzey Kore’nin nükleer silahsızlanması konusunu gündemden çıkardığını açıkladı.

Lavrov, yaptığı açıklamada “Koreli dostlarımızın kendi bağımsızlık ve güvenliklerini sağlamanın temelinin nükleer füze kalkanı ve diğer öz savunma tedbirleri olduğu yönündeki ilkeli tutumlarını anlıyoruz,” dedi.

Bakan, ABD’nin müttefiklerinin desteğiyle ‘askeri-stratejik altyapı unsurlarını’ ve ‘nükleer silah taşıyıcılarıyla ilgili sistemleri’ bölgeye yerleştirdiğini belirtti.

Lavrov sözlerine şöyle devam etti: “ABD-Güney Kore ittifakı, yeniden silahlanma yoluna giren Japonya’nın da katılımıyla üçlü bir blok oluşturarak NATO’ya benzer bir ‘nükleer ittifak’ haline geldi.”

Ayrıca Lavrov, Rusya’nın görüşüne göre ‘bunun bölgesel güvenliğe yönelik gerçek ve son derece ciddi bir tehdit’ olduğunu vurguladı.

Dışişleri Bakanı, “Bu koşullar altında, Kuzey Kore’ye uygulanan ‘nükleer silahsızlanma’ terimi bile tüm anlamını yitirmiştir. Bizim için bu konu kapanmıştır,” diye ekledi.

Lavrov ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında ‘ortak anlayışa ve uluslararası durum değerlendirmelerinin örtüşmesine’ dayanan ‘derin ve samimi bir güven’ olduğundan söz etti.

Bakan, iki ülkenin bir kez daha ‘ortak bir düşmanla karşı karşıya’ olduğunu vurguladı ve Rusya’nın ‘kardeş Kore halkıyla dostluk ve iş birliğini’ sürekli olarak güçlendireceği sözünü verdi.

Kuzey Kore 2005 yılı başlarında nükleer silahlara sahip olduğunu açıklamıştı. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’ne göre Pyonyang’ın şu anda 50, Rusya’nın 5 bin 580, ABD’nin 5 bin 44, Çin’in 500, Fransa’nın 290, İngiltere’nin 225, Hindistan’ın 172, Pakistan’ın 170 ve İsrail’in 90 hazır nükleer savaş başlığı bulunuyor.

Güney Kore Askeri Araştırmalar Enstitüsü (KIDA), Kuzey Kore’nin önümüzdeki yıllarda hazır nükleer savaş başlıklarının sayısını 250 ila 300 adete çıkarmayı ve füzelerinin menzilini daha da genişletmeyi planladığını bildirdi.

Amerikan Bilim Adamları Federasyonu tarafından yapılan bir çalışmada ise Pyonyang’ın 90 nükleer savaş başlığı için yeterli malzeme biriktirdiği, ancak şu ana kadar sadece 50 kadarını ürettiği belirtildi.

Bu yılın mart ayında Rusya, Kuzey Kore’nin nükleer ve füze programını ve ilgili yaptırımlara uyup uymadığını denetleyen BM komisyonunun çalışmalarının uzatılmasını ilk kez veto etti.

Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Moskova’nın tutumunu ancak Pyonyang’a yönelik yaptırımların kaldırılması için bir zaman çizelgesi belirlenmesi halinde değiştireceğini söyledi. Aynı ay içinde ABD Başkanı Joe Biden; Rusya, Çin ve Kuzey Kore ile olası bir nükleer savaş için gizli planı onayladı.

Putin, Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi’nin resmi gazetesine yazdı

Çok Okunanlar

Exit mobile version