RUSYA

Rusya Merkez Bankası, bankaları dolandırıcılık vakalarını gizlemekle suçladı

Yayınlanma

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, bankaları siber dolandırıcılık vakalarını gizlemekle suçlayarak, gerçek dolandırıcılık miktarının Merkez Bankası’nın rapor ettiğinden daha yüksek olduğunu belirtti. Nabiullina, bankaların dolandırıcılık vakalarını eksiksiz raporlaması için yasal düzenlemeler yapıldığını ve denetimlerin sıkılaştırıldığını ifade etti.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, bankaları dolandırıcılık vakalarını gizlemekle suçladı.

Nabiullina’ya göre bankalar, siber dolandırıcılık seviyesini hafife alarak dolandırıcılık vakalarını raporlarına yansıtmadı. Bu durum, Merkez Bankası’nın istatistiklerine de yansıdı.

Nabiullina, büyük bankalardan birinin tüm işlemleri sistematik olarak kaydetmediğini ve müşterilerin itirazlarını veri tabanına göndermediğini belirtti.

Merkez Bankası’nın bankalarla yakın işbirliği yaparak ortak bir veri tabanına eksiksiz veri aktarmalarını sağladığını ifade eden Nabiullina, denetleyici tedbirler uygulandığını ve bazı bankaların cezalandırıldığını söyledi.

Banka uygulamalarının bu tür virüslere karşı korumalı olmadığını itiraf eden Nabiullina, pek çok banka uygulamasının bu tür virüslere karşı korumalı olmadığını itiraf etti.

Merkez Bankası, bankaların hileli işlemleri yeni bir şekilde raporlamaya başlamasıyla dolandırıcılık ve zimmete para geçirme girişimlerinin yüzde 85’i hakkında bilgi sahibi olduklarını tahmin ediyor.

Bu oranın bir yıl önce daha düşük olduğunu dile getiren Nabiullina, geçen yıl Ruslardan çalınan miktarın yüzde 74,4 artarak 27,5 milyar rubleye ulaştığını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı’na göre ise dolandırıcıların toplamda yaklaşık 200 milyar ruble dolandırdığı tahmin ediliyor.

Mağdurlara iade edilen paraların payı artmış olsa da düşük seviyede kalmaya devam ediyor.

2022’de yüzde 8,7 (1,4 milyar ruble) olan bu oran, geçen yıl yüzde 9,9’a (2,7 milyar ruble) yükseldi.

Merkez Bankası Başkanı, özellikle kredi alıp saldırganlara para aktarılan “kredi dolandırıcılığının” arttığını vurguladı.

Dolandırıcılar tarafından çekilen kredi parası, çalınan tüm fonların yaklaşık yüzde 40’ını oluşturuyor. Bu oran bir yıl önce yüzde 25 civarındaydı.

Nabiullina, geçen yılın ikinci yarısında telefona uzaktan erişim fonksiyonları olan virüslerin (SpyNote gibi) yayılmaya başladığını ve dolandırıcıların bu yolla hesapları boşalttığını söyledi.

Verilere göre, son altı ayda hesaplardan yapılan hırsızlıkların yaklaşık yüzde 40-50’si bu şekilde gerçekleşti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version