Rusya Merkez Bankası, yönetim kurulu toplantısının ardından fiyat artışının hızlanması ve enflasyonun tahminleri aşması, iç talebin ‘aşırı ısınması’ ve yaygın işgücü sıkıntısının artmaya devam etmesi gerekçesiyle bugün politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 18’e yükseltti.
Karar, analistlerin ve piyasanın beklentileriyle örtüştü. Reuters anketine katılan tüm ekonomistler faiz artırımı beklerken, 28 uzmandan 21’i 200 baz puanlık artışla yüzde 18’e, dördü 100 baz puanlık artışla yüzde 17’ye ve üçü 150 baz puanlık artışla yüzde 17,5’e yükselmesini bekliyordu.
Uzmanların çoğuna göre Rusya Merkez Bankası faiz oranını 1 ya da 2 puan artırma arasında karar alma sürecindeydi.
Merkez Bankası, yaptığı açıklamada “Enflasyonun yeniden düşmeye başlaması için ek para politikası sıkılaştırması gerekli ve enflasyonu hedefe geri getirmek için daha önce öngörülenden ciddi ölçüde daha sıkı parasal koşullara ihtiyaç var. Rusya Merkez Bankası önümüzdeki toplantılarında politika faizi oranının daha da artırılmasını değerlendirecek,” ifadelerine yer verildi.
Öte yandan açıklamada, enflasyon tahmini 2024 yılı için yüzde 4,3 ila 4,8’den yüzde 6,5 ila 7’ye yükseltildi. Para politikasının devam etmesi halinde yıllık enflasyonun 2025 yılında yüzde 4,0 ila 4,5’e düşmesi ve sonrasında yüzde 4’e yakın seyretmesi bekleniyor.
Açıklamada, “Tek seferlik faktörler, son aylarda enflasyondaki hızlanmaya kısmen katkıda bulundu. Aynı zamanda, süregelen enflasyonist baskılar da arttı,” denildi.
Haziran ayında yüzde 8,6 olan yıllık enflasyon 22 Temmuz itibariyle yüzde 9’a yükselirken, bu durum diğer faktörlerin yanı sıra 1 Temmuz’dan itibaren kamu hizmeti tarifelerinin endekslenmesini de yansıtıyor.
Merkez Bankası, “Daha yüksek enflasyon beklentileri, kalıcı enflasyonun ataletini güçlendiriyor,” değerlendirmesini yaptı.
Bununla beraber Rusya ekonomisi hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor ve hanehalkı gelirlerindeki kayda değer artışa bağlı olarak tüketici faaliyetleri de yüksek seyrediyor.
Açıklamada, “İşgücü kaynakları açığı büyümeye devam ediyor. Bu koşullarda, iç talepteki büyüme mal ve hizmet arzında orantılı bir genişlemeye yol açmıyor ve şirketlerin maliyetlerini büyük ölçüde artırıyor ve sonuç olarak enflasyonist baskıyı şiddetlendiriyor,” diye kaydedildi.
Merkez Bankası’na göre, orta vadede enflasyon üzerindeki risk dengesi enflasyon yanlısı risklere doğru kaymaya devam ediyor.
Başlıca enflasyonist riskler, dış ticaret koşullarındaki değişiklikler -jeopolitik gerilimlerin etkisi de dahil olmak üzere- yüksek enflasyon beklentilerinin devam etmesi ve Rusya ekonomisinin dengeli büyüme yörüngesinden yukarı doğru sapması ile ilgili.
Merkez Bankası, 2024 yılında para politikasının normalleşmesine ilişkin açıklanan yörüngenin değişmeyeceğine ve bu yörüngedeki değişikliklerin para politikası parametrelerinin yeniden düzenlenmesini gerektirebileceğine dikkat çekti.
Ayrıca Merkez Bankası, 2024 yılı sonunda ortalama faiz oranının yüzde 18 ila 19,4 aralığında olmasını bekliyor.
Alfa Bank’tan Natalya Orlova, Reuters‘a verdiği demeçte “Yıl sonuna kadar faiz oranının yüzde 18 ila 19,4 aralığında olması bir artış ihtimaline işaret ederken, 2023 yılı için yüzde 6,5 ila 7 enflasyon tahmin aralığı yıl sonuna kadar enflasyonda yavaşlamaya işaret ediyor. Dolayısıyla, artış riski masadan kalkmış değil,” yorumunu yaptı.