Rusya Merkez Bankası, ‘ekonomide alternatif bir senaryonun uygulandığına dair ikna edici veriler’ alması halinde 26 Temmuz’daki toplantısında politika faizi oranını önemli ölçüde artırabileceği uyarısında bulundu. Banka, kredilerde gözle görülür bir yavaşlama olmadığını, bunun da para politikasının yeterince sıkı olmadığını gösterebileceğini belirtti.
Kommersant‘ın haberine göre kurumun 7 Haziran’daki yönetim kurulu toplantısında yapılan faiz oranı tartışmasının özetinde “Yükselen enflasyon beklentileri, enflasyon dinamiklerindeki ataleti artırdı ve 2025 yılında enflasyon hedefine ulaşılması açısından risk oluşturdu,” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, yönetim kurulunun bir kısmının 2025 yılında yüzde 4’lük enflasyon hedefine ulaşılması konusunda riskler gördüğüne dikkat çekildi.
Ayrıca açıklamada, Aralık 2023’ten bu yana gözlenen enflasyonist baskıdaki düşüşün nisan ayında durduğu kaydedildi.
Merkez Bankası, alternatif senaryonun işgücü piyasasındaki gerilimin daha da artacağını, tüketici, yatırım ve kredi faaliyetlerindeki büyümenin devam edeceğini veya hızlanacağını varsaydığını da sözlerine ekledi.
Açıklamada, “Krediler ve tüketimdeki büyüme yavaşlamazsa, enflasyon mevcut yüksek seviyede konsolide olabilir, hatta büyümeye geçebilir,” denildi.
Merkez Bankası, tartışmanın ardından katılımcıların çözüm için iki seçenek üzerinde durduğunu aktardı.
Bunlardan ilki faiz oranının yüzde 16’da tutulması. Bu seçeneği savunanlara göre, sıkılaştırıcı para politikasının etkileri, ‘talep ve enflasyon dinamiklerini tam olarak etkilemedi’.
İkinci seçenek ise faiz oranının yüzde 17 ila 18’e yükseltilmesi. Bu seçeneği destekleyenler, bunun enflasyon beklentilerinin daha da artmasını önleyeceği görüşünde.
Haziran ayında, Rusya Merkez Bankası’nın para politikası departmanı başkanı Kirill Tremasov, kurumun haziran toplantısında politika faizi oranını yüzde 17 ila 18’e yükseltmeyi tartıştığını bildirmişti. Kurum, 7 Haziran’da faiz oranını üst üste dördüncü kez yüzde 16’da tuttu.