Rusya’da Sayıştay Denetçisi Andrey Perçyan’ın üst parlamento kanadı Federasyon Konseyi’nde ‘elektronik ve radyo elektronik endüstrisinin geliştirilmesine’ yönelik devlet programıyla ilgili yuvarlak masa toplantısında yaptığı konuşmada, denetimler çerçevesinde uygulanan projelerde hedeflere ulaşılamadığına işaret etti.
Kommersant gazetesinin haberine göre toplantıda Perçyan, ayrıca münferit şirketlerin üretim ve satış göstergelerine uyum gösterdiğini, ancak bunun teknolojik bağımsızlığa ulaşmaya katkıda bulunmayan ‘genellikle sadece küçük ölçekli üretim organizasyonuna işaret ettiğini’ söyledi.
Perçyan, yerli elektronik endüstrisinin yabancı bileşenlere olan yüksek bağımlılığına dikkat çekerek teknolojiye erişimde önemli kısıtlamaların varlığının farkında olduğunu vurguladı.
Gazetenin sorusuna yanıt veren Sayıştay, hedefleri tutturamayan teşviklerin hacmine ilişkin veri sağlamayı reddetti.
Teşviklerin dağıtımından sorumlu olan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, devlet programının başarısızlığını ‘benzeri görülmemiş yaptırım baskısına’ bağladı.
Telekom piyasasından bir kaynak, Kommersant‘a yaptığı açıklamada, göstergelerin yüksek teknoloji üretimi için gerekli kalifiye personel eksikliğinden de etkilendiğini kaydetti.
Kaynak, ayrıca Rus üreticilerin yabancı tedarikçilere olan yüksek bağımlılığına da dikkat çekti.
‘2013-2025 yılları için elektronik ve radyoelektronik endüstrisinin geliştirilmesi’ başlıklı devlet programı 2013 yılında Rusya hükümeti tarafından kabul etmişti.
Programın 2013-2024 yılları arasında uygulanması için, elektronik bileşen üssünün oluşturulması vb. için fonlar da dahil olmak üzere toplam 295 milyar rubleden fazla kaynak tahsis edilmişti.
Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlar, ülkedeki elektronik üretimine ciddi bir darbe vurdu. Temel bileşenlerin ve teknolojilerin yurt dışından tedarikine getirilen kısıtlamalar, elektronik cihazların montajı ve üretimi için gerekli olan önemli malzemelerin eksikliğine yol açtı.
Bu durum Rus şirketlerinin çalışmalarını engelledi ve onları üretim hacimlerini azaltmaya ve genellikle daha düşük kalitede olduğu ortaya çıkan alternatif bileşen kaynakları aramaya zorladı.
Yaptırımlar ileri teknolojilere ve ekipmanlara erişimi zorlaştırdı ve bu da yerli elektronik endüstrisinin gelişimini yavaşlattı.