RUSYA

Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı’ndan peçe yasağı çağrısı

Yayınlanma

Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Rusya’da peçenin yasaklanması gerektiği konusunda hemfikir olduğunu ve konunun kanun koyucular tarafından ele alınması gerektiğini söyledi.

St. Petersburg’da düzenlenen Uluslararası Hukuk Forumu’nda konuşan Bastrıkin, Rusya’da peçenin yasaklanması önerisini destekledi.

Foruma katılan ziyaretçilerden biri Bastrıkin ile konuşurken, Orta Asya ülkelerinde, özellikle de Özbekistan’da yüzü örten dini kıyafetlerin giyilmesinin yasaklandığını ve ‘peçe takamayanların buraya gelip Rusya’da taktığını’ belirtti.

Katılımcı, Bastrıkin’e Rusya’da da benzer bir yasağın getirilmesinin mümkün olup olmayacağını sordu.

Yetkili, “Bahsettiğiniz şeyi yasaklayan bir yasa çıkarmak Devlet Duması’nın görevidir. Orada [Orta Asya ülkelerinde] yasak ama burada serbest. Neden? Bilmiyorum, ben yasa koyucu değilim. Ama size katılıyorum, acilen yasaklanması gerekiyor,” dedi.

Dağıstan’daki kilise ve sinagogların yanı sıra Rostov-na-Donu’ndaki bir gözaltı merkezine yapılan son saldırıların İslamcılar tarafından gerçekleştirildiğini vurgulayan Bastrıkin, “İslamcı terör bayrağını topraklarımıza taşımayı bile başardılar, bu nedenle Devlet Duması’nın bu olaylara acilen tepki vermesi gerekiyor,” ifadelerini kullandı.

Geçen hafta parlamentonun alt kanadı Duma ve göç mevzuatı hakkında konuşan Soruşturma Komitesi Başkanı, ‘Devlet Dura’sı’ (budalası) ifadesini kullanmıştı. Duma Başkanı Vyaçeslav Volodin, açıklamayı ‘halka hakaret’ olarak değerlendirirken, Soruşturma Komitesi daha sonra Bastrıkin’in milletvekillerini rencide etmek istemediğini, ancak dikkatlerini ‘göç sorununa’ çekmek istediğini açıklamıştı.

23 Haziran’da Mahaçkale ve Derbent’teki saldırıların ardından Dağıstan lideri Sergey Melikov, peçeye güvenlik açısından karşı çıkarak, erkeklerin peçe altında saklanabileceğini ve kadınların da yasaklı eşyaları gizlice sokabileceğini söylemişti. Melikov, aynı zamanda bu giysinin giyilmesini radikal İslamcılığın bir işareti olarak görmediğini de iddia etmişti.

Rusya, göç yasası hükümlerini sertleştirdi: Sebepler, sonuçlar ve tartışmalar

Dağıstan lideri Melikov: Peçe yasağı çağrıları sosyal zorbalık ve deney girişimi

Diğer yandan Dağıstan lideri Sergey Melikov, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda Bastrıkin’e cevaben ardından radikalizm ve ‘suçlularla inananları bir tutma’ suçlamaları daha sık dile getirilmeye başlandığını kaydederek bu tür ifadelerin ‘tehlikeli’ ve ‘dikkatsizce’ olduğunu dile getirdi.

Söz konusu açıklamaları ‘taciz’ olarak nitelendiren Melikov, “Bizi radikalizmle suçluyorlar, suçluları tüm inananlarla bir tutuyorlar, peçelerde terör ibaresi görüyorlar ve alenen fütursuzca, hatta tehlikeli diyebileceğim yorumlar yapıyorlar. Bunu tacizden başka bir şekilde adlandırmak mümkün değil,” yorumunu yaptı.

Melikov, Dağıstan’ın ‘son mermisine kadar savaşmaya’ hazır olduğu teröristlerden mesul olmadığını ve olumsuz açıklamaların bölge üzerinde bir ‘sosyal deney’ yapma girişimi olduğunu savundu.

Son saldırıları, geçen yıl Mahaçkale havaalanında meydana gelen olaylarla ilişkilendirme girişimlerinin tuhaf olduğunu ifade eden Melikov, soruşturmanın objektif olacağı ve faillerin cezalandırılacağı konusunda güvence verdi. Dağıstan lideri, ayrıca sübjektif faktörü ortadan kaldırmak için davaların Krasnodar oblastında görülmesini destekledi.

Mahaçkale ve Derbent’te silahlı saldırılar: 15 polis hayatını kaybetti, 25 sivil yaralandı

Çok Okunanlar

Exit mobile version