Rusya Bilimler Akademisi akademisyenlerinden ve Gamaleya Merkezi Başkanı Aleksandr Gintsburg, tüm kanser türlerine karşı işe yarayacak olan aşının ilk testlerini yaptıklarını ve başarılı sonuçlar aldıklarını bildirdi.
Gazeta.ru‘ya mülakat veren Gintsburg, aşının ilk testinin, yapay olarak melanom aşılanmış fareler üzerinde yapıldığını belirtti.
Hayvanların bağışıklık sisteminin çalışmaya başladığı 15. günde, bilim insanlarının aşılanan ve aşılanmayan fareler arasında tümörün boyutunda büyük bir fark olduğunu gördüklerini belirten Gintsburg, aşı uygulanan farelerin hayatta kaldıklarını ve aşılanmayanların 19. ve 22. günler arasında öldüğünü kaydetti.
Testlerin halen devam ettiğini dile getiren yetkili, “Gerçekten de, kelimenin tam anlamıyla tüm onkoloji sorunlarını çözmeyi mümkün kılan evrensel bir teknoloji yaratıldı. Bir diğer konu ise bunun pratikte nasıl hayata geçirileceği,” ifadelerini kullandı.
Gintsburg, ayrıca aşının Kovid-19 aşılarına benzer şekilde mRNA teknolojisine dayandığını ve halihazırda kanser hastası olan kişilere de uygulanacağını ifade etti.
Kanser hastalarına aşının kas içine veya doğrudan tümöre enjekte edilmesi ve ardından ilacın vücuda eşit olarak dağıtılmasının planlandığını kaydeden Gintsburg, “Elbette verimlilik uygulama yöntemine bağlı. Yakın gelecekte bu sorunun cevabını netleştireceğiz,” dedi.