ORTADOĞU

Rusya ve İran, kapsamlı stratejik ortaklık anlaşmasına hazırlanıyor

Yayınlanma

Rusya ve İran, iki ülke arasındaki kapsamlı anlaşma taslağında yapılacak son değişiklikler üzerinde anlaşmaya varıyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı İkinci Asya Departmanı Direktörü Zamir Kabulov, anlaşma metninin ‘büyük oranda hazır olduğunu’ söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İranlı mevkidaşı İbrahim Reisi’nin Ocak 2022’de taslak haline getirmeyi kararlaştırdıkları temel belge, ikili ilişkileri yeni bir stratejik ortaklık temeline oturtacak.

Bu çerçevede, iki ülke arasında çeşitli alanlardaki etkileşim güçlendiriliyor. Moskova, İsrail’in Şam’daki İran diplomatik misyonunu vurmasıyla ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi toplantısını başlatırken, Tahran daha önce Crocus City Hall’a yapılan saldırıyı sert bir dille kınamış ve terörle mücadelede Moskova ile daha aktif bir işbirliği yapmaya hazır olduğunu açıklamıştı.

Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitriy Polyanskiy, İsrail’in İran’ın Suriye’deki diplomatik misyonunu vurmasıyla ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi’nin açık toplantısının Moskova ile Tahran arasındaki etkileşim sırasında başlatıldığını belirtti.

Telegram kalanından paylaşımda bulunan Polyanskiy, “İsrail’in Şam’daki İran konsolosluğuna düzenlediği hava saldırısının ardından İranlılar BMGK’dan bu eylemi kınamasını talep etti. İranlıların dilekçesini takiben, BMGK’nın açık bir toplantı yapmasını talep ettik,” dedi.

TASS haber ajansına mülakat veren Kabulov, tarafların şu anda taslak belge metninde yapılacak son değişiklikler üzerinde anlaşmaya vardıklarını ve imzalanması için ‘yaklaşık bir zaman dilimi’ olmamasına rağmen, anlaşma üzerindeki çalışmaların son aşamada olduğunu vurguladı.

Kabulov, “Taslak bu yılın başında zaten büyük oranda hazırdı, ancak daha sonra İranlı ortaklarımız Rusya’da bizimle yeniden departmanlar arası koordinasyon gerektiren birkaç değişiklik yaptı. Bu değişiklikler geçen hafta tamamlandıktan sonra kendi versiyonumuzu İranlılara teslim ettik,” ifadelerini kullandı.

Rusya-İran ilişkileri, halihazırda Mart 2001’de Moskova’da imzalanan, bir yıl sonra yürürlüğe giren ve her beş yılda bir otomatik olarak yenilenen İlişkilerin Temelleri ve İşbirliği Prensipleri Anlaşması’na dayanıyor.

Ancak yirmi yılın ardından her iki taraf da mevcut belgenin artık ne yeni jeopolitik gerçekleri ne de daha temel bir yasal çerçeve gerektiren yüksek işbirliği düzeyini karşıladığı kanaatine vardı.

Tahran, daha sonra Kremlin görüşmelerini iki ülkenin siyasi, iktisadi ve ticari ilişkilerinde bir dönüm noktası olarak nitelendirdi.

Rusya’nın Tahran Büyükelçisi Aleksey Dedov, şubat ayında RIA Novosti‘ye verdiği demeçte, imzalanmaya hazırlanan anlaşmanın ‘önümüzdeki yıllarda ve hatta belki de on yıllar boyunca Rusya-İran etkileşimini belirleyebilecek en önemli temel belge’ olduğuna dikkat çekmişti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version