RUSYA

Rusya ve Ukrayna baharda sert savaşa hazırlanıyor

Yayınlanma

Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmalar, Donbass’taki Solidar ve Bahmut’ta yoğunluk kazandı. Solidar ve Bahmut hattı Ukrayna savunması açısından “kritik” olarak değerlendiriliyor. Cephedeki son duruma ilişkin taraflardan çelişkili açıklamalar gelirken kesin olan şey tarafların bahar ayları için büyük bir çatışmaya hazırlandığı.

Rusya – Ukrayna savaşında cephe savaşı ülkenin doğusunda yoğunluk kazandı. Ukrayna Batı’dan malzeme tedariğini stratejik saldırıları kapsayacak şekilde genişletmeye çalışırken Rusya da taktik ve idari düzlemde yeni atama ve yığınak yaparak bir sonraki aşamaya hazırlanıyor.

Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Ali Fuat Gökçe, sahadaki mevcut durumu “Mevzi savaşlarına benziyor. Belli noktalarda tıkanmış vaziyette. Mevzi çatışmaları var,” sözleriyle özetledi. Gökçe, “Rusya bahara hazırlanıyor, Ukrayna da hazırlanıyor. Malzeme eksiklerini gidermeye çalışıyor. Taraflar toparlanma aşamasında” dedi.

“Şartlarda olağanüstü bir değişiklik olmazsa Mart ayı gibi şiddetli çatışmalar” beklediğini ifade eden Gökçe, savaşın gidişatına ilişkin Batı kampında fikir birliği olmadığı kanaatinde.

“ABD Pasifik’te etkin olmayan Rusya istiyor”

“Kıta Avrupası bunu istemiyor ancak savaşın devamını isteyen bir ABD var. Bu açık ve net bir şekilde belli” diyen Gökçe, 2. Dünya Savaşı’nda ABD’nin benzer bir yaklaşımla hareket ettiğini söyledi. Gökçe;  “ABD tarihte de bunu uyguladı. 2. Dünya Savaşı’nda Almanya, ABD’nin düşmanıydı. Ancak ABD savaşa girmek için acele etmedi, SSCB’nin Almanya’yı yormasını bekledi” yorumu yapıyor.

Bugün de ABD’nin “Ukrayna’nın Rusya’yı yorması” taktiğini uyguladığını vurgulayan Gökçe, Washington’un Rusya’yı “kendisine uyumlu hale getirmek” için savaşın devam etmesini istediğini düşünüyor.

Buradaki stratejik hesabın ABD’nin Asya – Pasifik politikasıyla uyumlu olduğunu belirten Gökçe, Rusya’nın “Pasifik bölgesine karışmaması için zayıflatılmasına ihtiyaç olduğu” görüşünü savunuyor ve “Bunun için ABD, Ukrayna’yı kullanıyor ve savaşın devam etmesini istiyor,” diyor.

“Belarus’un topyekûn savaşa girmesi Rusya’nın aleyhine”

Batı medyası sıklıkla Belarus ordusunun savaşa dahil olabileceği yorumları yapılıyor. Bu fikre şüpheyle yaklaşan Ali Fuat Gökçe, “Savaşa girmesi Belarus için iyi olmaz. Rusya için de iyi olmaz ancak Rusya, Belarus topraklarını kullanabilir” diyor.

Gökçe “Belarus toprakları kullanılabilir ancak Belarus ordusu kullanılmaz” görüşünü tarihsel örnekleriyle yukarıdaki harita üzerinden açıklıyor. Buna göre durum özetle şöyle:

Napolyon haritadaki mavi hattı izleyerek 1812’de Moskova’ya yürüdü. 2. Dünya Savaşı’nda Hitler de kırmızı oklarla gösterilen güzergâhtan ilerleyerek Moskova’yı ele geçirmeye çalıştı. Kuzey – güney aksında siyahla gösterilen geniş düzlük Baltık Denizi ile Karpat Dağlarının kuzeyinde kalan geniş ovaları gösteriyor. İşte bu hattın Rusya’nın tarihsel hafızasında önemli yeri olduğunu belirten Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe, Rusya’nın bu hattı savunmak adına Ukrayna’nın NATO üyeliğine itiraz ettiğini söylüyor.

“Belarus topyekûn savaşa girerse NATO’nun Belarus’a saldırması için haklı gerekçe oluşur” diyen Gökçe, bu aşamadan sonra Karpatların kuzeyi ile Beyaz Rusya topraklarının yani Moskova’ya açılan geniş düzlüklerin çatışma alanına dönüşebileceğini ve Rusya’nın bunu istemediği vurguluyor.

Rusya’nın nihai hedefinin Ukrayna’nın tamamını işgal etmek olmadığını söyleyen Gökçe, Moskova’nın Kiev’de bir iktidar değişikliğine oynadığı görüşünde. Kritik altyapının vurulması ve elektrik, su, ısınma gibi temel ihtiyaçlar üzerinden yaratılacak bir krizle Ukrayna’da iç kargaşa hedeflediğini belirten Gökçe, gidişata yönelik kesin bir tahminde bulunmak için ise zeminin son derece oynak olduğunu ifade etti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version