Rusya Federal Devlet İstatistik Kurumu (Rosstat), verilerine göre, ülkede 22-28 Ağustos tarihleri arasında tüketici fiyatlarındaki artış bir önceki haftalık dönemdeki yüzde 0,09 seviyesinden yüzde 0,03’e geriledi.
Yıllık enflasyon (12 aylık birikimli) bir hafta önce kaydedilen yüzde 4,88 seviyesinden 28 Ağustos itibariyle yüzde 5,08’e yükseldi.
Yılbaşından 28 Ağustos’a kadar tüketici fiyatları yüzde 3,65, aybaşından bu yana ise yüzde 0,23 oranında arttı. Ortalama motorin maliyeti yüzde 0,4 oranında artarken, dizel fiyatları yüzde 1,4 oranında yükseldi.
Rusya Merkez Bankası, ağustos ayının ortasında gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıda, politika faizi oranını 350 baz puan artırarak yüzde 12’ye yükseltmişti. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, söz konusu kararın fiyat istikrarına yönelik riskleri sınırlamak amacıyla alındığı belirtilmişti.
Kuruma göre enflasyonist baskı artmaya devam ediyor. 7 Ağustos itibariyle yıllık enflasyon oranı yüzde 4,4’e yükselmişti. Aynı zamanda, mevcut fiyat artış oranı da hızlanmaya devam ediyor.
Son üç ayın ortalamasına göre, mevsimsel etkilerden arındırılmış yıllık büyüme oranı yüzde 7,6 olarak gerçekleşti.
‘Zor bir döneme giriyoruz’
Öte yandan Devlet Duması Çalışma, Sosyal Politika ve Gazi İşleri Komisyonu üyesi Svetlana Bessarab, piyasanın temel faiz artışına yetersiz tepki verdiğini belirtti.
Nakanune.ru’ya konuşan Bessarab, “Çok sayıda tarım makinemiz, bileşenimiz, üretim maliyetinde para birimi bileşeni olan tarım ürünlerimiz var. Örneğin, bir iktisatçı olarak, havucun faiz oranındaki artış nedeniyle fiyatının nasıl arttığını kesinlikle anlayamıyorum. Fakat, gıda ürünlerinin maliyetini artırma konusunda belirli bir başarı elde etmiş olan üreticiler ve özellikle de satıcılar için belki anlaşılabilir bir durum,” dedi.
Bununla beraber eski Çalışma ve Sosyal Kalkınma Bakanı ve Ekonomi Bilimleri Doktoru Sergey Kalaşnikov, “Oldukça zor bir ekonomik yaşam dönemine giriyoruz gibi görünüyor. Ve burada bir soru ortaya çıkıyor; toplumun en yoksul katmanlarıyla ilgili olarak devlet tarafından sosyal yardımın nasıl organize edileceği” ifadelerini kullandı.
Bununla birlikte Moskovskiy Komsomolets gazetesine konuşan BitRiver finansal analisti Vladislav Antonov da “Doların aşağı yönlü dinamikleri devam ederse 87 ila 88 ruble seviyesi hedef olarak tutulabilir. Bu bana gerçekçi gelmiyor, dolayısıyla ortalama dolar fiyatı 95 ruble ile 90 ila 100 aralığında dalgalanmalar bekliyorum,” yorumunu yaptı.
Antonov, “Herhangi bir emtia veya ürün için geçmiş verileri açın. Fiyatlar on yıllardır sadece yükseldiğini görürsünüz. Benzin fiyatı hem petrol fiyatı arttığında hem de ucuzladığında yükselir. Bazen ufak düzeltmeler oluyor ve ardından fiyatlar tüm mal ve hizmetler için yeni zirveler güncelliyor. Hiçbir şey değişmez ve değişmeyecek,” değerlendirmesinde bulundu.