Bizi Takip Edin

RUSYA

Rusya’da faiz oranı tarihi seviyeye çıkabilir: Yüzde 25 gündemde

Yayınlanma

Rusya Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele kapsamında faiz oranını yüzde 25’e çıkarması bekleniyor. Artan fiyatlar ve işletmelerin rekor düzeydeki enflasyon beklentileri, ekonomide sıkılaştırıcı politikaların devam edeceğine işaret ediyor.

Rus bankaları, ruble devalüasyonunun tetiklediği ekonomik baskılar nedeniyle artan enflasyonla mücadele için Merkez Bankası’nın para politikasını daha da sıkılaştırmasını bekliyor.

Merkez Bankası’nın aralık ayındaki toplantısında baz faiz oranını yüzde 23’e çıkarması, şubat ayında ise bu oranı yüzde 25’e yükseltmesi bekleniyor.

Alfa Bank analistlerine göre, bankalar arası piyasa katılımcıları faiz oranı takaslarında bu seviyeleri baz alıyor.

Bankaların piyasa beklentileri geçen ay gözle görülür şekilde değişti. Ekim sonunda para piyasası kotasyonları, faiz oranının mevcut yüzde 21 seviyesinde sabit kalacağını ve ardından düşüşe geçeceğini öngörüyordu.

Fakat şu anki kotasyonlar, faiz oranında iki artış daha olacağını ve 2025 yılı sonunda yüzde 23 seviyesine ulaşacağını gösteriyor.

Alfa Bank, Federal İstatistik Kurumu (Rosstat) tarafından yayımlanan son istatistiklerin piyasayı “şaşırttığını” belirtiyor. 12-18 Kasım haftasında haftalık fiyat artışı yüzde 0,37’ye çıkarak son iki yılın en yüksek ilk üç haftalık artışlarından biri oldu.

Kasım ayının henüz tamamlanmayan ilk üç haftasında enflasyon yüzde 0,79 artarken, bu oran ekimin tamamındaki yüzde 0,75’lik artışı ve ağustos ile eylül aylarının toplam artışını (sırasıyla yüzde 0,2 ve yüzde 0,48) geride bıraktı.

Alfa Bank, mevcut fiyat artış oranını yıllık bazda hesapladığında enflasyonun yüzde 12 ila 13 bandına ulaştığını ifade ediyor.

Buna ek olarak, işletmelerin enflasyon beklentileri rekor seviyelere ulaşmış durumda. Merkez Bankası’nın anketine göre, perakendecilerin yaklaşık yarısı ve her üç imalat şirketinden biri önümüzdeki üç ay içinde fiyatlarını artırmayı planlıyor.

Merkez Bankası, 2023 yazından bu yana baz faiz oranını sekiz kez artırarak 2003’ten bu yana en yüksek seviyeye çıkardı.

Olası bir yüzde 25’lik faiz oranı artışı, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını Vladimir Putin’in ilk başkanlık dönemi olan 2000 yılındaki seviyelere geri döndürecek.

Ekim ayındaki yönetim kurulu toplantısının özetine göre, Merkez Bankası faiz oranını yüzde 22’ye yükseltme seçeneğini de masaya yatırmıştı. Banka, enflasyonun mahsul verimindeki sorunlar, rublenin zayıflaması ve bütçeden yapılan harcama artışları nedeniyle hızlanabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Ayrıca, bütçe açığının genişlemesinin maliye politikasında daha sıkı adımlar atılmasını gerektirebileceği ifade edildi.

Analistler, Rusya için enflasyon ve faiz oranı tahminlerini yükseltti

RUSYA

Rusya Merkez Bankası: Rubledeki çöküşe yaptırımlar ve petrol fiyatları neden oldu

Yayınlanma

Rusya Merkez Bankası, rublenin kasım ayında yaşadığı değer kaybının yaptırımlar, düşük petrol fiyatları ve ihracatçıların döviz satışlarındaki düşüş nedeniyle gerçekleştiğini açıkladı. Rublenin dolar karşısında yüzde 11 değer kaybettiği bu süreçte, döviz piyasasındaki oynaklık arttı. Ancak aralık ayı başında piyasa normale döndü.

Rusya Merkez Bankası, yaptırımların rublenin değer kaybına nasıl yol açtığını ve bu süreçte ihracatçıların döviz satışlarındaki düşüşün etkilerini değerlendirdi.

Kasım sonu itibarıyla resmi dolar kuru 109,58 rubleye ulaşırken, bankalar arası piyasada 112,1 ruble, forexte ise 114 rubleyi aştı.

Merkez Bankası’nın verilerine göre, kasım ayında 29 büyük ihracatçının net döviz satışları (satışlar ile alımlar arasındaki fark) yüzde 23 azalarak 8 milyar dolara düştü.

Bu rakam, Temmuz 2023’ten bu yana görülen en düşük seviyeyi temsil ediyor. Temmuz ayında net satışlar yalnızca 6,9 milyar dolardı.

Bu durum, düşük petrol fiyatları ve şirketlerin döviz tutma eğilimiyle ilişkilendirildi. O dönemde, ruble altı aydır değer kaybediyordu ve şirketler vergi ödemek için döviz satmak yerine ruble kredisi kullanmayı tercih etmişti.

Kasım ayındaki düşüş, özellikle ABD’nin Gazprombank ve 50’den fazla diğer bankaya yönelik uyguladığı yaptırımların ardından ihracat gelirlerinin geçici olarak durmasından kaynaklandı.

Merkez Bankası analistlerine göre Gazprombank, “piyasaya döviz girişi açısından kilit önemde” bir rol oynuyordu. Bu yaptırımlar, finans sektörünü ve uluslararası ödeme altyapısını etkileyerek ihracat gelirlerinin zamanlamasında aksamalara neden oldu.

Kasım ayının son on gününde ihracatçıların döviz satışları, vergi dönemi olmasına rağmen, ekim ayına kıyasla yaklaşık üç kat azaldı.

Kurum, kasım ayı sonunda rublenin zayıflamasının hızlandığını ve döviz piyasasındaki oynaklığın arttığını belirtiyor. Kasım ayında ruble, dolar karşısında yüzde 11, yuan karşısında ise yüzde 8,4 oranında değer kaybetti.

Merkez Bankası, çöküşün diğer bir nedeninin de ihracat gelirlerinin satışındaki azalma ile bazı şirketlerin döviz alımlarının çakışması olduğunu vurguladı. Özellikle büyük ihracatçıların bazıları, Rus bankalarına olan döviz kredilerini geri ödemek zorunda kaldı. Tüm bu faktörlerin birleşimi, ihracatçıların net döviz satışlarında geçici bir düşüşe neden oldu.

Merkez Bankası, bu ayın başında döviz piyasasının normale döndüğünü bildirdi. 1-7 Aralık arasında ruble, dolar karşısında yüzde 7,7 oranında değer kazandı ve yaptırımlar öncesindeki seviyeye geri döndü.

Döviz alımlarının yıl sonuna kadar askıya alınması ve ihracat gelirlerinin yeniden ülkeye dönmesi, bu toparlanmaya yardımcı oldu.

Rusya, doğalgaz ödemelerinde yeni düzenlemeler getirdi

Okumaya Devam Et

RUSYA

Narışkin: Ukrayna’daki harekât hedeflerine yaklaşıyor

Yayınlanma

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin çöküş noktasına geldiğini belirten SVR Başkanı Narışkin, Rusya’nın askeri hedeflerine yaklaştığını vurguladı. Yetkili, Batı’nın uzun süreli savaş stratejisi ve yaptırımlara rağmen Rus ekonomisinin büyüdüğünü ifade etti.

Rusya Federasyonu Dış İstihbarat Teşkilatı (SVR) Başkanı Sergey Narışkin, Ukrayna ordusunun çöküşün eşiğine geldiği bir dönemde, Rusya, özel askeri harekatının hedeflerine ulaşmaya oldukça yakın olduğunu söyledi.

Narışkin, Razvedçik dergisine verdiği mülakatta “Cephedeki durum Kiev yönetimi için iyiye gitmiyor. Stratejik inisiyatif tüm alanlarda bizim elimizde. Hedeflerimize ulaşmaya yaklaştık, Ukrayna ordusu ise çöküş noktasında. [Vladimir] Zelenskiy rejimi, meşruiyetini ve bununla birlikte anlaşma yapabilme kapasitesini tamamen kaybetti,” ifadelerini kullandı.

Narışkin, Rusya’daki istikrarı sarsmaya yönelik tüm girişimlerin başarısız olduğunu belirtti.

Yetkili, “Halkımız, Kiev cuntasına değil, kolektif Batı’ya karşı mücadele ettiğimizin ve bu çatışmanın özgürlüğümüz ile egemenliğimiz için ödediğimiz bedel olduğunun farkında,” dedi.

SVR Başkanı, Batılı ülkelerin Rusya’ya uzun süreli bir savaş dayatmaya çalışarak bir “renkli devrim” için gerekli zemini oluşturmayı ve toplumu bölmeyi hedeflediğini söyledi.

Bunun yanı sıra Narışkin, savaşın “son Ukraynalıya kadar” süreceğini ve Batı’nın Doğu Avrupa, Baltık ülkeleri ve hatta Almanya üzerindeki baskıyı artıracağını ifade etti.

Narışkin, bu gerilimin daha fazla tırmanmasının Rusya’yı tüketmek yerine Batı’nın stratejik yenilgisini hızlandıracağını vurguladı.

Aynı zamanda yetkili, yaptırımlar ve varlıkların dondurulmasına rağmen Rusya ekonomisinin büyümeye devam ettiğini, ithal ikamesi, yeni lojistik ağlar ve dost ülkelerle ekonomik bağların güçlendiğini belirtti.

Trump: Ukrayna, Rusya ile masaya oturmak istiyor

Okumaya Devam Et

RUSYA

Ukrayna savaşının üçüncü yılında Rusya’da devletleştirme rekoru

Yayınlanma

Bu yıl Rusya, 67 şirketi devletleştirerek rekor kırdı. Bu süreçte, toplam varlık değeri 544,7 milyar ruble olan şirketler, özellikle yolsuzluk ve yasa dışı özelleştirme gerekçeleriyle el kondu.

Bu yıl boyunca Rusya, toplam geliri 807,6 milyar ruble ve varlık değeri 544,7 milyar ruble olan en az 67 şirketi devletleştirdi.

2023’te devletleştirilen şirketlerin toplam varlık değeri yaklaşık 483,5 milyar ruble, 2022’de ise 280,5 milyar ruble olarak kaydedilmişti.

2024 yılında en fazla devletleştirme, gıda sektörü (19 şirket), gayrimenkul operasyonları (12 şirket) ve ticaret (6 şirket) alanlarında faaliyet gösteren firmalarda gerçekleşti.

Devletleştirilen şirketlerin çoğu, Çelyabinsk (18 şirket) ve Sahalin (8 şirket) bölgeleri ile Moskova’da (13 şirket) kayıtlı.

Devletleştirmelerin başlıca nedenleri arasında yolsuzlukla mücadele mevzuatının ihlali (29 şirket), 1990’lardaki yasa dışı özelleştirmeler (8 şirket), zararların tazmini (11 şirket) ve aşırılıkçı faaliyetler veya dernekler ile bağlantılar (5 şirket) yer alıyor.

Ayrıca, şirketlerin en az yüzde 64’ü (43 şirket) için alınan devletleştirme kararları kapalı oturumlarda kararlaştırıldı.

Bu şirketlerin listesi, mahkeme ve Başsavcılık sitelerinde yayımlanan bilgiler kullanılarak derlendi. Gelir ve varlık değerleri ise şirketlerin SPARK-Interfax verilerine dayanan muhasebe kayıtlarından tahmin edildi.

Devletleştirilen şirketlerin eski sahiplerinden 12’sinin 10’u, aşırılıkçı faaliyetler dahil olmak üzere çeşitli suçlarla itham ediliyor.

Örneğin Ukraynalı iş insanı Yevgeniy Çernyak, teröre finansman sağlamakla suçlanıyor. Çernyak, 2023 yılında Ukrayna ordusuna 90 milyon ruble değerinde malzeme sağladı. 2024’te, Ukraynalı iş insanlarının Zaporojye oblastındaki varlıkları da devletleştirildi. Buna Azmol Petrokimya ve Berdyanskiye Jatki gibi büyük şirketler dahil.

Rusya’nın devletleştirdiği en büyük varlıklar arasında Yugra Bankası’nın eski sahibi Aleksey Hotın’ın şirketleri (100 milyar ruble), otomobil satıcısı Rolf (68 milyar ruble) ve Çelyabinsk Elektrometalurji Fabrikası (CHMEK) (61 milyar ruble) bulunuyor.

Rusya’da düşük yoğunluklu devletleştirme devam ediyor

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English