RUSYA

Rusya’da haftalık çalışma saatinin kısaltılması önerisi

Yayınlanma

Rusya’da haftalık çalışma süresinin bir saat azaltılarak 40 saatten 39 saate indirilmesini öngören yasa tasarısı alt parlamento kanadı Duma’ya sunuldu.

Tasarı, resmi tatillerden önce çalışma gününün bir saat azaltılmasını öngören Rusya İş Kanunu’nun 95. maddesini hafta sonundan önceki tüm günler için geçerli olacak şekilde değiştiriyor. Ayrıca, halihazırda haftalık azami çalışma süresini 40 saat olarak belirleyen iş kanunu maddesinde de değişiklik yapılmasını gerektiriyor.

Tasarıda, modern çalışma koşullarının ücretli işçilerin zihinsel ve ahlaki durumu üzerindeki baskıyı artırdığı ve bunun da yurttaşların çalışma kapasitesini olumsuz etkilediğine vurgu yapıldı.

Yasal çalışma saatlerine rağmen Rusların çoğunun işyerlerinde günde sekiz saatten fazla bulunduklarına dikkat çekilen tasarıda, bu durumun iş günü başlamadan önce iş yerine varma ihtiyacının yanı sıra görevlerin yerine getirilmesinden de etkilendiğine dikkat çekildi.

Tasarıda, “Buna ek olarak, pek çok işveren personel seviyelerini artırmadan üretimi artırarak ve çalışanları ödenmeyen sürekli fazla mesai yapmaya zorlayarak suiistimal etmektedir,” denildi.

Tasarıda belirtilene göre kesintisiz çalışma tükenmişlik, stres ve kronik yorgunluk gibi bir dizi soruna yol açıyor.

Çalışma saatlerinin azaltılması daha önce de gündeme gelmişti

Daha önce Duma, zorlu hava koşullarında çalışma gününü azaltan bir normun yasada yer almasını ve iş kanununa iş gününün azaltılmasına ilişkin normların eklenmesini önermişti.

Girişimin sahibi Duma Başkan Yardımcısı Boris Çernyışov’a göre, çok düşük veya yüksek sıcaklıklarda çalışmanın özellikleri şu anda iş kanununda belirtilmiyor, ancak işveren, işçilerin korunmasına yönelik devlet normatif gerekliliklerine uygun çalışma koşullarını sağlamakla yükümlü.

Ağustos ayında Liberal Demokrat Parti (LDPR) lideri Leonid Slutskiy, Güney Rusya’da çalışanlar için sıcakta üç ya da dört saatlik bir mola olan siesta uygulamasının başlatılmasını teklif etmişti.

Ayrıca Slutskiy, bazı çalışanların evden çalışmaya geçirilmesi ya da dört günlük çalışma haftası uygulamasına geçilerek çalışanların sıcak havadan kurtulmaları için zaman yaratılması için önlemler alınabileceğini ve bunun bir artısının da trafik sıkışıklığının azalması olacağını söylemişti.

Duma Çalışma, Sosyal Politikalar ve Gazi İşleri Komisyonu üyesi Svetlana Bessarab, Lenta.ru‘ya yaptığı açıklamada haftalık çalışma süresinin 40 saatten 36 saate indirilmesi gerektiğini ifade etti. Bessarab’a göre, dijitalleşme ve yazılım geliştirme sayesinde işgücü verimliliği birkaç kat arttı, dolayısıyla şu an bu tür kararlar almak için en uygun zaman.

Ağustos ayında Çağdaş Politika Sorunları Araştırma Enstitüsü (IIPSP) evden ofise gidip gelirken harcanan zamanın çalışma süresi olarak kabul edilmesini önermiş ve bazı Rusların haftada 10 ila 20 saatlerini seyahat ederek geçirdiklerini anımsatmıştı.

Kamuoyu yoklamaları ne diyor?

Diğer yandan 2023 baharında işverenlerin haftada dört gün çalışmaya geçilmesi fikrini onayladıkları ortaya çıktı. Hh.ru tarafından yapılan kamuoyu yoklamasına göre, Rus işverenlerin yüzde 81’i çalışma haftasının kısaltılmasından yana.

Dört günlük çalışma haftasının ana avantajı çalışanların tükenmişliğinin azalması olurken, dezavantajı ise çalışan maaşlarının azaltılması gerekliliği oldu.

Bununla birlikte Duma Çalışma, Sosyal Politika ve Gazi İşleri Komisyonu üyesi Ekaterina Stenyakina, dört günlük çalışma haftasının ülkenin tüm ekonomisinin gelişimi üzerinde ciddi etkilerinin olabileceği uyarısında bulundu. Örneğin, dört günlük çalışma haftası ile işçiler 28 gün daha fazla izin yapacaklar ve bu da işgücü verimliliğini azaltabilir.

Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Maksim Oreşkin ise mevcut mevzuatın halihazırda çalışanlara ve işverenlere daha kısa bir çalışma haftası üzerinde anlaşma hakkı verdiğini hatırlattı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version