Rusya’da devlet kurumları ve devlet şirketleri, yerel bankacılık sistemine dönük yaptırımlar nedeniyle yurt dışındaki çalışanlarına maaş ödemelerinde sorun yaşıyor.
Kommersant gazetesinin konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberine göre sorun diplomatik misyonları, ticari misyonları, devlet kurumlarının uluslararası kuruluşlar nezdindeki temsilciliklerini ve devlet şirketlerinin yurtdışı şube ve bürolarını etkiledi.
Ödemelerin bankacılık sistemi üzerinden yapılamaması nedeniyle kurumlar, sorunu nakit para bavullarıyla çözmek zorunda kalıyor.
Gazetenin kaynaklarına göre, ‘hasım’ ülkelerin para birimlerindeki nakit sadece maaşlar için değil, aynı zamanda cari harcamaları karşılamak için de kullanılıyor.
Rusya Dışişleri Bakanlığı’na bağlı kurumların yaşadığı sorunları hafifletmek adına Maliye Bakanlığı, daha önce verilen kredilerin geri ödemelerinden elde edilen döviz gelirlerinin bütçeye aktarılmamasını öneriyor.
Hükümet kararnamesi taslağına göre bu para, yurt dışındaki bütçe alıcıları tarafından kendi ihtiyaçları için kullanılabilecek.
Ancak kaynaklara göre, devlete ait şirketlerin durumu daha karmaşık ve Maliye Bakanlığı’nın bu şirketler için henüz işe yarar bir çözümü yok.
Rusya’daki şirketlerin yaşadığı ödeme problemleri, haziran ayında ABD Başkanı Joe Biden’ın kararnamesiyle Hazine Bakanlığı’nın yetkilerini önemli ölçüde genişletmesinin ardından şiddetlendi.
Şu andan itibaren Washington yönetimi, Rusya ile ilişkileri dünyadaki herhangi bir bankaya ikincil yaptırımlar uygulayabilir. Aynı zamanda, Rusya’nın ‘savunma sanayii’ ile olan bağların yorumlanması da genişletildi; artık yaptırım uygulanan Rus tüzel kişilikleri ve bireyleriyle yapılan her türlü işlem bu şekilde anlaşılabilir.
Yeni tedbirler nedeniyle Türk bankaları Rusya ile çalışmayı fiilen durdurdu, Çin bankaları yuan cinsinden ödemelerin yüzde 80’ini bloke ediyor ve Orta Asya ülkelerindeki aracı bankalar üzerinden yapılan planlar da sekteye uğramaya başladı.