Rusya Federasyonu, geçtiğimiz 2023 yılında kendi “Helal” standartlarını uygulamaya koyan ilk İslam Dünyası dışındaki ülke oldu. Kasım 2023’te Rusya’nın hazırladığı “Helal Sertifikası”; BAE, Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar ve Yemen gibi Körfez ülkelerinin ardından Orta Asya, Doğu Asya ve Afrika’daki Müslüman ülke ve halklara ürün tedarikini kolaylaştırmak açısından dünyaca tanınan bir hale geldi.
Helal gıda konusunda dünya genelinden katılım sağlayacak olan uzmanlar, 14-19 Mayıs 2024 tarihinde Rusya’nın Kazan şehrinde düzenlenecek olan Geleneksel 15. Uluslararası Rusya – İslam Dünyası Kazan Ekonomi Forumu – KAZAN FORUM 2024’te buluşacaklar. Uzmanlar, İslam Dünyası pazarı için hangi fırsatların mümkün olduğunu anlatacaklar.
Helal gıda sektörü, tüm dünyada olduğu gibi Rusya’da da gözle görülür bir şekilde gelişme gösteriyor. Kazan Forum’un organizatörlerinin açıklamalarına bakarsak; İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerinden katılımcıların söz konusu etkinliğe katılacak olması, buradaki ana konulardan birisinin de helal gıda olacağını ortaya koyuyor.
İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha’nın 2023 yılındaki Kazan Forum’da yaptığı konuşmada Rusya’nın İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeler ile arasındaki ticaret hacminin arttığını öğrendik. Hatta internette kısa süreli bir araştırma yaparsak bu ticari rakamların 113,3 Milyar Dolar gibi yüksek hacimlere yükseldiğini görüyoruz (Küresel çaptaki Helal ürün pazarı ise 2,6 Trilyon Dolar ve gelecek 5 yılda bu pazarın 11 Trilyon Dolara çıkması ön görülüyor.). İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha’nın diğer açıklamalarına bakarsak; Helal Pazar ve İslami normlara uygun ürünlerin karşılıklı tedariki, karşılıklı yeni fırsatları da ortaya çıkarıyor.
Rusya Federasyonu’nun yeni kurulan Helal Yeterlilik Merkezi “Roskaçestvo – Helal”, Helal Ürün Sertifikasyonu’nu geliştirdi ve ülkedeki uluslararası standartlara uygun şekildeki ilk akredite kuruluş oldu. Aynı kurum, geçtiğimiz yıl Kasım ayında Körfez İşbirliği Konseyi Akreditasyon Merkezi GAC’den de sertifika alarak helal gıda ürünlerinin satışı konusunda uluslararası çapta onaylı hale geldi.
Yine Kazan Forum’un 2023 yılındaki etkinliğinde bu husus gündeme geldiğinde Suudi Arabistan Genel Gıda ve İlaç İdaresi Helal Merkezi Direktörü Yusuf Salem Al-Harbi’nin helal sertifikasyon sisteminin karşılıklı tanınması gerektiği şeklinde açıklamaları oldu. Al-Harbi, Suudi Arabistan’ın bu hususta hükumetler arası işbirliğine açık olduğunu belirtti.
Rusya, Körfez’deki Müslüman ülkelerdeki pazara açılmak üzere uluslararası akreditasyonu karşılayan ilk İslam Dünyası dışındaki ülke olarak yakın gelecekte ihracatını büyüteceğini, maaliyetleri düşüreceğini ve tedarikçi firmaların yeterliliğini artıracağını öngörüyor. Buna göre Rusya, helal gıda ürünleri yelpazesinde şimdilik: kümes hayvanları, sığır eti, şekerleme ve süt ürünlerini bulunduruyor. Sertifikasyon alanında yalnızca Körfez ülkeleriyle değil aynı zamanda İran, Endonezya, Malezya, Türkiye, Kazakistan ve Kırgızistan ile de çalışmalar yürüten Rusya, bu anlamda kendini geliştirmeyi planlıyor.
Kazan Forum 2024’ün de küresel helal gıda pazarının gelişimi açısından yeni kararların ve uluslararası anlaşmaların alındığı bir platform olması bekleniyor. Forum içerisinde Rusya’nın helal standartlara göre gerçekleştirdiği projelerin bir gösterisi olarak “Rusya – Helal Expo 2024” sergisi de gerçekleştirilecek. Bu sergide: Gıda, gıda dışı ürünler, toptan ve perakende ticaret, makine endüstrisi, inşaat, moda ve güzellik endüstrisi, finans ve yatırım, turizm, eğitim, bilişim ve sağlık alanındaki helal hizmetler konusu anlatılacak.
Kazan Forum 2024 için medya kurum ve çalışanları da dahil olmak üzere her türlü kayıt, 11 Aralık 2023 tarihinde başladı. Katılım göstermek isteyenler www.kazanforum.ru adresinden gerekli bilgileri öğrenebilir. Öte yandan etkinliğin Türkiye’den katılımı konusunda çalışmalar yürüten sorumlu kişi Mehmet Akif Teke ile de kazanforum@icomm.pro ve mehmetakifteke@mail.ru adreslerinden irtibata geçilebileceği belirtiliyor.