Rusya Merkez Bankası, Moskova’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin ardından 18 ay süren Batı yaptırımlarının da etkisiyle önemli ölçüde zayıflayan rubleye desteğini keskin bir şekilde artırmayı planladığını duyurdu.
Bankadan yapılan açıklamada, 14-22 Eylül tarihleri arasında piyasada her gün 21,4 milyar ruble (218,5 milyon dolar) döviz satılacağı, bunun da günlük olarak satılan mevcut hacmin yaklaşık 10 katı olduğu bildirildi.
Merkez Bankası bu hamleyi, eurobond döviz tahvillerinin yaklaşan ödemesine bağladı.
Açıklamada, “Eurobond sahiplerine Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen prosedüre uygun olarak ruble cinsinden ödeme yapılacaktır ve bu nedenle bu tahvil sahiplerinin bir kısmı döviz için ek talep yaratabilir,” ifadelerine yer verildi.
Bununla birlikte ilgili prosedüre ilişkin kararname, dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalandı.
Rus hükümeti, Batı’nın uyguladığı yaptırımların ardından bu tahvillerin resmi olarak ifade edildikleri döviz cinsi yerine ruble cinsinden ödenmesini başlatmıştı. 9 Eylül’de Putin, yurt dışında bulunan Rus eurobond sahiplerinin 15 Aralık’tan itibaren bu tahvillere ilişkin ödemeleri döviz olarak alabilecekleri yönünde bir kararname imzalamıştı.
Rublenin değeri, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri müdahalesinin ardından yaşanan düşüşün ardından yetkililerce alınan önlemler sayesinde toparlanmış olsa da, son bir yıldır değer kaybetmeye devam ediyor.
Ağustos ayının başında hızla düşen ruble, çatışmaların başlamasının ardından ilk kez 100 ruble/dolar seviyesini aştı.
Rusya Merkez Bankası rubleyi istikrara kavuşturmak ve yükselen enflasyonu kontrol altına almak için temel faiz oranını yüzde 8,5’ten yüzde 12’ye yükseltmişti.
Geçtiğimiz haftalarda hükümet ile Rusya Merkez Bankası arasında bir anlaşmazlık patlak verdi. Banka Başkanı Elvira Nabiullina, ekonominin daha da zayıflamasını önlemek iddiasıyla hükümetin ekonomiye müdahale etmesine karşı çıkıyor. Maliye Bakanı Anton Siluanov ise sermaye hareketlerinin daha fazla kontrol edilmesinden yana.
22 Ağustos’ta Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, hükümetin ve Rusya Merkez Bankası’nın Rus varlıklarıyla takas için bazı yabancı varlıklara uygulanan blokajın kaldırılmasına ilişkin bir kararname taslağı hazırladığını açıklamıştı. Siluanov’a göre ilk aşamada perakende yatırımcılara ait yaklaşık 100 milyar rublenin blokesinin kaldırılması planlanıyordu.