RUSYA

Rusya’nın federatif yapısı nasıl değişti?

Yayınlanma

30 Eylül’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri ile Ukrayna’nın Herson ve Zaporojye bölgelerindeki askeri-sivil yönetimlerin liderleriyle bu bölgelerin Rusya’ya bağlanmasına ilişkin anlaşmalar imzaladı.

Söz konusu bölgeler, 23-27 Eylül tarihlerinde Rusya Federasyonu’na katılım konusunda referandumlar düzenledi ve bölge sakinleri bu kararı oy çokluğu ile destekledi.

Aralık 1991’de SSCB’nin çöküşünden sonra tüm eski özerklikler ve bölgelerin akıbeti yeniden şekillendi.

1992’de devletin federal yapısı güncellendi. 1992 baharında, federal merkez ve bölgeler arasında (Tataristan ve Çeçen-İnguşetya hariç) yetkilerin sınırlandırılmasına ilişkin federal anlaşmalar yapıldı.

12 Aralık 1993’te Rus devletinin inşası için yeni temeller oluşturan Rusya Federasyonu Anayasası kabul edildi ve tüm bölgeler eşit statü aldı.

2003-2008’de Rusya’da, sosyo-ekonomik kalkınmayı hızlandırmak ve nüfusun yaşam standardını iyileştirmek için özerk okrugları bölgelere dahil etme süreci yaşandı. Tüm özerklikler, özel statüye sahip idari-bölge birimleri olarak Rusya Federasyonu’nun parçası oldu.

Birleşme sürecinde, on özerk bölgeden altısı tasfiye edildi ve beş yeni birleşik bölge oluşturuldu. 1 Aralık 2005’te Perm Bölgesi ve Komi-Permyatskiy Özerk Okrugu yerine, Rusya Federasyonu’nun bir parçası olarak Perm Bölgesi kuruldu. 1 Temmuz 2007’de eski Kamçatka Bölgesi ve Koryak Özerk Okrugu’nu birleştiren Kamçatka Bölgesi kuruldu. 1 Ocak 2008’de Ust-Orda Buryat Özerk Okrugu, İrkutsk Bölgesi’nin bir parçası oldu. İki ay sonra 1 Mart 2008’de, eski Çita Bölgesi ve Aginskiy Buryat Özerk Okrugu’nun bağlı olduğu Trans-Baykal Bölgesi kuruldu.

Sonuç olarak Rusya’daki toplam bölge sayısı 2008 yılında 89’dan 83’e düştü.

2014 sonrası federal yapı

2014 yılına kadar Ukrayna’ya bağlı olan Kırım ve Sivastopol, Rusya’ya bağlanma kararı aldı.

Kırım’ı Rusya ile yeniden birleştirme kararı, 16 Mart 2014’te Kırım’da yapılan referandumda alındı. İki gün sonra 18 Mart’ta, Rusya Federasyonu ile Kırım Cumhuriyeti arasında, Kırım Cumhuriyeti’nin Rusya Federasyonu’na kabulü ve Rusya Federasyonu içinde yeni tebaaların oluşturulmasına ilişkin anlaşma imzalandı.

21 Mart 2014’te imzalanan federal anayasa hukuku hükümleri pekiştirdi. Sonuç olarak Rusya Federasyonu’nun tebaa sayısı 83’ten 85’e yükseldi: 22 cumhuriyet, 9 kray, 46 oblast, 3 federal şehir (Moskova, St. Petersburg, Sivastopol), 1 özerk bölge (Yahudi Özerk Bölgesi) ve 4 özerk kent.

Halihazırda Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporojye için de benzer bir hukuki süreç yürütülüyor.

Bununla beraber Herson ve Zaporojye’nin tüm topraklarının Rus kuvvetlerinin kontrolünde olmaması ve Kiev’in idaresinde olan bölgelerdeki etnik Rus nüfusun yoğun olması, Moskova’yı askeri harekatta artık geri adım atılamaz bir noktaya getirmiş oldu.

Çok Okunanlar

Exit mobile version