RUSYA

Rusya’nın petrol ihracatı savaş sonrası en yüksek seviyeye ulaştı

Yayınlanma

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Rusya’nın petrol ihracatının nisan ayında Ukrayna’ya dönük askeri müdahalenin başladığı Şubat 2022’den bu yana en yüksek seviyeye çıktığını ve Batı’nın yaptırımlarına rağmen gelirlerini 1,7 milyar dolar artırdığını bildirdi.

Reuters ajansının aktardığına göre kurumun hazırladığı raporda, Rusya’nın ihracatının geçen ay günde 50 bin varil artarak 8,3 milyon varile yükseldiği ve ülkenin üretimi kısma iddiasını tam olarak yerine getirmediği öne sürüldü.

Raporda, “Aslında, Rusya kaybettiği geliri telafi etmek için hacimleri artırıyor olabilir,” değerlendirmesi yapıldı.

Ülkenin petrol ihracat gelirleri nisan ayında 1,7 milyar dolar artarak 15 milyar dolara yükseldi.

Ancak bu rakam 2022 yılının aynı ayına göre yüzde 27 daha düşüktü. Kurum, Rusya’nın petrol ve doğalgaz sektöründen elde ettiği vergi gelirlerinin bir önceki yıla göre yüzde 64 oranında azaldığını da sözlerine ekledi.

G7, son yıllarda Avrupa Birliği (AB) ile koordinasyon halinde Rusya’nın petrol ürünleri ve ham petrolü için tavan fiyat belirlemişti. AB, ayrıca ülkeden petrol ithalatına da ambargo uygulamıştı.

Buna karşılık Rusya, tavan fiyata uyan ülkeleri ve şirketleri petrol ihracatını kesmekle tehdit etmişti.

Bununla beraber Moskova, günlük 500 bin varillik bir üretim kesintisi ilan ederken, Suudi Arabistan’ın da aralarında bulunduğu OPEC+ petrol üreticileri grubundaki müttefikleri de üretimi azaltmayı kabul etmişti.

IEA, Rusya’nın ham petrol üretiminin nisan ayında günde 9,6 milyon varil ile ‘genel olarak sabit’ kaldığını ve ülkenin kendisini hizaya getirmek için mayıs ayında günde 300 bin varil daha kesmesi gerektiğini belirtti.

Raporda, “Rusya, ambargoların yürürlüğe girmesinden bu yana ortaya çıkan iki aşamalı piyasada OPEC+ üyesi diğer ülkeler pahasına ham petrol ve petrol ürünleri için istekli alıcılar bulmakta pek sorun yaşamıyor gibi görünüyor,” ifadelerine yer verildi.

Kurum, Çin ve Hindistan’ın Rusya’nın ham petrol ihracat hedeflerinin yaklaşık yüzde 80’ini oluşturduğuna dikkat çekti.

Çin’in yaklaşık üç yıldır süren Kovid kısıtlamalarından kurtulmasının da bu yıl dünya petrol talebini artırması beklenirken, IEA tahminini günde 2,2 milyon varil artırarak günde ortalama 102 milyon varil seviyesine yükseltti.

Bu rakam bir önceki tahminin 200 bin varil üzerinde.

Raporda, “Çin’in talep toparlanması beklentileri aşmaya devam ediyor ve ülke Mart ayında günde 16 milyon vari ile tüm zamanların rekorunu kırdı,” denildi.

Rusya’nın petrol ve doğalgaz gelirleri yedi ayda yüzde 60’tan fazla arttı

Çok Okunanlar

Exit mobile version