DİPLOMASİ

Rusya’nın Ukrayna üzerinden Avrupa’ya doğalgaz sevkiyatını kesmesi ne anlama geliyor?

Yayınlanma

Doğu Avrupa’daki pek çok ülke, Rusya’nın Ukrayna üzerinden doğalgaz tedarikini durdurması konusunda endişelerini dile getirirken, Avrupa’da gaz fiyatları bir yılı aşkın süredir görülmeyen seviyelere yükseldi.

Rusya’nın Ukrayna üzerinden Avrupa’ya gaz tedariki, dün itibarıyla kesin olarak durduruldu. Bu karar, Kiev ile Moskova arasında 2019 yılı sonunda imzalanan bir sözleşmenin süresinin dolması ve Ukrayna tarafından sözleşmenin uzatılmasının “açık ve tekrarlanan şekilde reddedilmesi” nedeniyle alındı. Rus enerji devi Gazprom, bu durumu resmen açıkladı.

Ukrayna Enerji Bakanı German Galuşçenko, yaptığı açıklamada bu gelişmeyi “tarihi bir olay” olarak nitelendirerek, “Rusya pazar kaybediyor ve finansal kayıplara uğrayacak” ifadelerini kullandı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise sosyal medyada yaptığı paylaşımda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 25 yıl önce iktidara geldiğinde, Ukrayna üzerinden Avrupa’ya yılda 130 milyar metreküpten fazla gaz sevk ettiğini, ancak bugün bu miktarın sıfıra indiğini belirtti. Zelenskiy, bunun Moskova’nın yaşadığı en büyük yenilgilerden biri olduğunu vurguladı.

Son haftalarda Rusya’nın Ukrayna üzerinden Avrupa’ya günlük gaz ihracatı yaklaşık 40 milyon metreküp seviyesindeydi. Resmi rakamlara göre, 2023 yılında Ukrayna boru hatları üzerinden Avrupa’ya 14,65 milyar metreküp Rus gazı ulaştırıldı. Bu gergin ortamda, Avrupa’da gaz fiyatları dün sembolik bir eşik olan megavat saat başına 50 avro seviyesine yükseldi. Bu, bir yılı aşkın süredir görülmeyen bir seviye.

Gazprom, Ukrayna üzerinden Avrupa’ya doğalgaz tedarikini durdurdu

Avrupa için alarm zilleri çalıyor

Ukrayna’daki savaşın başlamasından bu yana Avrupa’nın Rus gazına olan bağımlılığı önemli ölçüde azalmış olsa da Doğu Avrupa ülkeleri hala Moskova’dan kayda değer miktarda doğalgaz tedarik ediyor.

Slovakya ve Macaristan, son haftalarda bu adımın yıl sonunda kendilerine gaz tedarikini tamamen kesmesi ve güvenilir alternatif çözümlerin bulunmaması nedeniyle bu durumu kınadı.

Slovakya Başbakanı Robert Fico, bugün yayınlanan bir video mesajında, “Ukrayna üzerinden gaz tedarikinin durdurulmasının, yalnızca Rusya için değil, Avrupa Birliği’ndeki hepimiz için kökten bir etkisi olacak,” uyarısında bulundu.

Macaristan ise Rus gazının çoğunu Karadeniz’deki Türk Akımı boru hattı üzerinden alıyor ve Ukrayna üzerinden tedarikin durdurulmasından yalnızca marjinal olarak etkilenecek.

Ukrayna üzerinden gaz akışının durdurulması ve Baltık Denizi’ndeki Kuzey Akım boru hatlarına yönelik sabotajın üzerinden iki yıldan fazla zaman geçmesinin ardından, Avrupa’ya Rus gazı artık yalnızca Karadeniz’deki Türk Akımı ve Balkan Akımı boru hatları üzerinden ulaştırılacak. Ayrıca Avrupa, Rusya’dan LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) tankerleriyle gaz ithal ediyor.

Moldova’da acil durum

Avrupa Birliği, Ukrayna üzerinden Rus gazı tedarikinin durdurulmasına hazır olduğunu açıklarken, Moldova kritik bir durumla karşı karşıya. Gazprom’un Moldova’ya gaz tedarikini durdurmasının ardından Kişinev, Rus şirketiyle yapılan müzakerelerin başarısız olması üzerine acil durum ilan etti.

Moldova Hükümet Sözcüsü Daniel Voda, yerel tedarikçinin “doğalgaz ve ısıtma tedarikini durdurmasının ardından zor bir durumda olduğunu” belirterek, Rusya’yı “şantajı durdurmaya” çağırdı.

Komşu Romanya’nın yardımları sayesinde bu durum şu anda Moldova’nın diğer bölgelerini etkilemiyor.

Transdinyester’de doğalgaz ve sıcak su tedariki durduruldu

Çok Okunanlar

Exit mobile version