Rusya-Ukrayna savaşının birinci yılını devirirken, savaşın taraflarından ‘kararlılık’ açıklamaları geliyor.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, yayınladığı video mesajında “Herkesi yeneceğiz,” dedi.
‘Yenilmezlik yılı’ başlıklı videoda Zelenski, bir yıl önce Ukrayna ve dünyaya nasıl seslendiğini hatırlatarak, 24 Şubat 2022 sabahı uyandıklarını ve bir daha hiç uyumadıklarını söyledi.
“Neredeyse herkes, telefon rehberinde yer alan ve bir daha telefona çıkamayacak bir kişiye sahip,” diyen Zelenski, halkını överek tek ve büyük bir ordu haline geldiklerini vurguladı.
2022 yılını direnç, cesaret, acı ve birlik yılı olarak nitelendiren Zelenski, “Temel sonuç, hayatta kaldığımızdır. Yenilmedik. Ve bu yıl kazanmak için her şeyi yapacağız,” dedi.
Olaf Scholz’den Ukrayna’ya uyarı
Leopard 2 tanklarının Ukrayna’ya verilmesi konusunda büyük baskıya ve müttefik eleştirilerine maruz kalan Almanya Başbakanı Olaf Scholz’den dikkat çekici bir açıklama geldi.
ZDF’ye konuşan Şansölye Scholz, “Eğer bizim tedarik ettiğimiz silahlar, örneğin Rusya topraklarındaki bir saldırıda kullanılırsa, bu pek akıllıca olmaz,” dedi.
Scholz, Rusya’ya saldırı meselesini tartıştıklarını ve bunun olmaması gerektiğinde anlaştıklarını da sözlerine ekledi.
Scholz, uluslararası hukuk düzeyinde yaptıkları her şeyin de yasal olduğunu savundu.
Mayıs 2022’de ABD Başkanı Joe Biden’ın yayınladığı manifestoda, “Ukrayna’yı kendi sınırları dışında saldırıya teşvik etmeyeceğiz,” yazdığını hatırlatan Alman lider, herkesin buna uygun davrandığını öne sürdü.
Birleşik Krallık’tan ‘hızlı hareket etme’ çağrısı
Savaşın yıldönümü nedeniyle G7 toplantısında konuşan Britanya Başbakanı Rishi Sunak ise dünya liderlerine Ukrayna’yı silahlandırmada ‘hızlı davranma’ çağrısı yaptı.
Kiev’e savaş meydanında belirgin bir avantaj sağlamaları gerektiğini söyleyen İngiliz lider, bu kapsamda uzun menzilli roketleri temin etmenin gündemde olduğunu belirtti.
Sunak, ancak bu şekilde Rusya lideri Vladimir Putin’in ‘zihniyetini’ değiştirebileceklerini de kaydetti.
Kademeli yaklaşımlar yerine hızlı hareket etmek gerektiğini savunan Sunak, topçu, hava savunma ve zırhlılar konusunu gündeme getirdi.
Sunak, “Önümüzdeki haftalar Ukrayna için zor geçecek, ama Rusya için de zor geçecek. Kendilerine yine çok güvenmeye başladılar. Öyleyse şimdi Ukrayna’nın yeniden silahlanma, yeniden toplanma ve ilerleme planını destekleme zamanı,” dedi.
Macron’dan destek sözü
Savaşın yıldönümü nedeniyle açıklama yapan liderler arasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da vardı.
Twitter hesabından bir mesaj paylaşan Macron, “Ukrayna halkı, Fransa yanınızda. Dayanışmaya. Zafere. Barışa,” dedi.
Başkent Paris’te Eyfel Kulesi de destek amacıyla Ukrayna bayrağının renkleriyle aydınlatıldı.
Leyen’den Ukrayna halkına: Özgürlük için savaşıyorsunuz
Avrupa Birliği yetkilileri de Ukrayna’ya desteklerini yineleyen mesajlar yayınladılar.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yayınladığı video mesajında Ukrayna halkına seslenerek, “Siz özgürlük, demokrasi ve Avrupa Birliği’ndeki yeriniz için savaşıyorsunuz,” dedi.
Leyen, AB’nin ‘ne kadar sürerse sürsün’ Ukrayna ile birlikte olduğunu da söyledi.
Avrupa Konseyi üyeleri de ortak bir açıklama yayınlayarak Ukrayna’ya desteklerini yinelediler ve ‘siyasi, iktisadi, insani, mali ve askeri bakımlardan’ desteğin süreceğini vurguladılar.
Ayrıca Reuters’ın aktardığına göre AB, savaşın yıldönümünde Rusya’ya ek yaptırımlar ilan etmeye hazırlanıyor. Yaptırım paketinde, Rus ordusunun kullandığı elektronik ekipmanların satışına yönelik kısıtlamalar da yer alıyor.
G7’den 39 milyar dolar yardım sözü
ABD, Almanya, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya’dan oluşan G7 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, Hindistan’da yaptıkları toplantının ardından Ukrayna’ya yeni yardım yapacaklarını açıkladılar.
G7 ülkeleri, açıklamada, “Ukrayna hükümetinin ihtiyaçları doğrultusunda 2023 yılı için bütçe ve ekonomik destek taahhüdümüzü 39 milyar dolara çıkardık,” dedi.
G7, IMF’ye de çağrı yaparak Ukrayna için uygun şartlandırılmış bir program hazırlamasını istedi.