AVRUPA

Scholz: Assange ABD’ye iade edilmemeli

Yayınlanma

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, 4 Mart Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Britanyalı yargıçların Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’ı ABD’ye iade edilmekten koruması gerektiğini söyledi ve Assange’ın ABD’deki cezasının orantılılığının sorgulanabilir olduğunu da sözlerine ekledi.

‘Beklenmedik’ olarak kabul edilen açıklamalarında Alman lider, son gelişmeler ışığında, Baden-Württemberg’deki bir okuldaki soru-cevap oturumunda görüşlerini dile getirdi.

Assange, Britanya’dan ABD’ye iade edilme tehlikesiyle karşı karşıya. Avukatları, İngiltere Yüksek Mahkemesinden konuyla ilgili iki hafta önce bir duruşma yapılması ve kararın hâlâ beklemede olması nedeniyle nihai bir temyize izin vermesini istedi.

Scholz, Sindelfingen’de yaptığı açıklamada, “İngiliz mahkemelerinin ona gerekli korumayı vermesinin iyi olacağına inanıyorum, çünkü Amerikan devlet sırlarını sızdırdığı için ABD’de kovuşturmayla karşı karşıya,” dedi.

Scholz, Britanya mahkemelerinin Assange’ı korumak için müdahale etme ihtimalinin arttığını da savundu.

Alman Şansölye, ABD’li yetkililerin ‘son müzakereler sırasında İngiliz yargıçlara olası cezanın İngiltere açısından haklı bir aralıkta olacağına dair güvence veremediğini’ de söyledi.

Assange, ABD’de 175 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Londra’daki Ekvador büyükelçiliğinde yedi yıl sürgün yaşadıktan sonra beş yıldır İngiltere’de hapis durumda.

ABD hükümeti, Assange’ı, Wikileaks’te çok sayıda gizli belge yayınladığı için casusluk suçlamasıyla yargılamak istiyor. ABD, muhbir Chelsea Manning tarafından sızdırılan bilgilerin güvenlik personelini tehlikeye attığını iddia ediyor.

Scholz’un müdahalesi, diğer hükümet başkanlarının hassas konuda düşük profilli kalmayı tercih etmesi nedeniyle alışılmadık bir adım olarak değerlendirildi.

Daha önce Assange’ın ‘adil yargılanmasını’ desteklediğini belirtmiş olan Yeşil Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck, iki hafta önceki bir basın toplantısında benzer bir soruyu yanıtlamayı reddetmişti. 

Habeck, farklı bir ülkedeki bir dava hakkında yorum yapmayacağını söylemişti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version