SPD’li Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, dün eyalet liderleri ile yaptığı kritik toplantı ile birlikte daha sıkı göç kurallarının uygulanmasını kabul etti.
Sığınmacı sayısını azaltmak ve AfD’ye desteği engellemek isteyen Scholz, dün Almanya’nın 16 eyaletinin liderleri ile daha sert bir göç politikası ve mülteciler için yeni fonlar üzerinde anlaştı.
Scholz hükümeti, Berlin’in eski Şansölye Angela Merkel dönemindeki açık kapı politikasının tam tersine, göçmenlerin sınır dışı edilmesini kolaylaştıracak ve ülkeyi ilk etapta ‘daha az çekici’ bir yer haline getirecek önlemleri kabul etti.
Sonuç olarak Scholz hükümeti eyaletlere ve belediyelere önümüzdeki yıldan itibaren mülteci başına 7.500 avro (8.000 dolar) ödemeyi ve 2024’ün ilk yarısında 1,75 milyar avroluk bir ön ödeme yapmayı kabul etti. Hessen eyalet lideri Boris Rhein toplam yardım miktarını 3,5 milyar avro olarak açıkladı.
Sığınmacılar ayrıca yardımlarının en azından bir kısmını ödeme kartlarında kredi olarak alacaklar, bu da gelecekte daha az nakit alacakları anlamına geliyor.
Yetkililer, sığınmacılara yönelik yardımları keserek, örneğin tam sosyal yardım alana kadar geçen süreyi iki katına çıkararak yaklaşık 1 milyar avro tasarruf etmeyi hedefliyor.
Ayrıca Almanya’nın İsviçre, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Avusturya ile olan sınırlarında oluşturduğu kontroller genişletilecek, fakat süre henüz netleştirilmedi.
Resmi istatistiklere göre, Eylül ayı sonunda yeni iltica başvurularının sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık %73 daha yüksekti.
Anlaşmayı ‘tarihi bir an’ olarak nitelendiren Scholz, “Ortak hedefimiz düzensiz göçü geri püskürtmektir,” dedi. Scholz reformu ‘nefes alan bir sisteme geçiş’ olarak nitelendirdi ve ‘sayılar arttıkça daha fazla para, azaldıkça daha az para’ harcanacağını söyledi.
Federal hükümet ayrıca iltica prosedürlerinin Avrupa Birliği dışında yürütülüp yürütülemeyeceğini araştırmayı da kabul etti, fakat Scholz bunun anayasal olarak mümkün olup olmadığı ve ülkelerin bunu kabul edip etmeyeceği konusunda şüphelerini dile getirdi.
AB’nin 2015 göç krizinin ardından Kuzey Afrika’da bu tür işlem merkezleri kurma girişimleri ‘yasal, güvenlik ve insani kaygılar’ nedeniyle başarısız olmuştu. Bununla birlikte özellikle trafik lambası koalisyonunun küçük ortağı liberal FDP, Afrika ile sığınmacı anlaşmaları yapılması için bastırıyor.
Şansölye Scholz ve İçişleri Bakanı Nancy Faeser, yasal göçü teşvik edecek ve ülkenin işgücü açığını kapatmaya yardımcı olacak, aynı zamanda Almanya’nın yasadışı yollardan gelen göçmenleri geri göndermesini sağlayacak anlaşmalar için Afrika hükümetleri nezdinde lobi faaliyetleri yürütüyor.
Almanya’da kritik göç toplantısı: Eyalet yöneticileri Scholz ile buluşuyor
Scholz, ‘milli mutabakat’ arayışında
Scholz, ana akım partiler arasında ‘ulusal bir anlaşma’ sağlamaya ve AfD’yi engellemek amacıyla göç konusunda kamuoyunda giderek sertleşen tartışmaları çözmeye çalışıyor.
Scholz tarafından Eylül ayında ülkenin zor durumdaki ekonomisi için ileriye dönük bir yol belirlemek üzere bir zirve olarak tasarlanan ‘Almanya Paktı’, göç konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle hayata geçememişti.
Bürokrasiyi azaltma, iddialı yeni altyapı planlarını kabul etme ve hükümetin popüler sabit fiyatlı ulusal demiryolu bileti için finansman sağlama planları hâlâ tartışılmayı bekliyor. Fakat esas mesele göç krizi olmaya devam ediyor.
Saksonya-Anhalt Şansölyesi Reiner Haseloff Pazartesi günkü toplantının ‘Almanya’nın siyasi geleceği üzerinde önemli bir etkisi olacağını’ söyledi.
FDP genel sekreteri Bijan Djir-Sarai ise, göç politikasında ‘yeni bir reelpolitiğe’ ihtiyaç duyduklarını söyledi ve “Bu, bir bütün olarak devletin güvenilirliği ile ilgili,” dedi.
Saksonya Başbakanı Michael Kretschmer ise, “Hükümetin şu anda hazırlamakta olduğu şey, Almanya’ya göç akınını sınırlamak için hiçbir şekilde uygun değil. Federal hükümetin beklentileri o kadar yüksek ki, şimdi insanları hayal kırıklığına uğratmamalıyız,” diyerek temkinli konuştu. Kretschmer aynı zamanda ana muhalefet partisi CDU’nun başkan yardımcısı.
Bavyera Eyaleti Şansölyesi ve CDU’nun kardeş partisi CSU’nun lideri Markus Söder, göç konusunda federal devletler arasında yürütülen müzakerelerin sonuçlarını ilerleme olarak değerlendirdi ama henüz yeterli bulmadı. X’te yaptığı açıklamada Söder, “Olumlu: İşler ilerliyor! Olumsuz: Hala yeterli değil,” diye yazdı. Söder, “Almanya’ya göçü sınırlandırmak için baskıyı sürdürmeliyiz,” çağrısında bulundu.
Scholz’un, ortak bir zemin bulma çabasıyla son birkaç gündür CDU liderleriyle gizli toplantılar gerçekleştirdiği iddia ediliyor.
Scholz’un partisi SPD’nin lideri Lars Klingbeil de Pazartesi günü Alman medyasına verdiği demeçte, AB dışı ülkelerle sığınmacı anlaşmalarına işaret ederek, “Ben her şeyin çok objektif ve pragmatik bir şekilde tartışılmasından yanayım. Eğer prosedürler nihayetinde başka ülkelerde yürütülebiliyorsa, bu uygulanabilir bir seçenektir,” dedi.