Almanya Şansölyesi Olaf Scholz pazartesi günü yaptığı açıklamada, Berlin’in Storm Shadow’un (Fırtına Gölgesi) eşdeğeri olan Alman yapımı Taurus füzelerini, Alman askerlerinin yardım etmesini gerektireceği için teslim etmeyeceğini söyledi.
Scholz, Birleşik Krallık’ı takip etmenin Almanya’yı ‘savaşa katılan [taraf]’ hale getireceğini savundu.
İngilizlerse Alman liderin yorumlarının, sahadaki İngiliz askeri ve diplomatik personelini tehlikeye attığını düşünerek tepki gösterdi. Berlin, İngiliz askerlerinin uzun menzilli Storm Shadow füzeleri fırlatan Ukrayna kuvvetlerini desteklediğini ortaya çıkardıktan sonra ‘istihbaratı açıkça kötüye kullanmakla’ suçlandı.
Avam Kamarası Savunma Komitesinin eski başkanı Tobias Ellwood, “Bu, Almanya’nın Ukrayna’yı kendi uzun menzilli füze sistemiyle silahlandırma konusundaki isteksizliğinden dikkati dağıtmak için kasıtlı olarak tasarlanmış istihbaratın açık bir şekilde kötüye kullanılmasıdır. Bu, Rusya tarafından çatışmayı tırmandırmak için şüphesiz kullanılacaktır,” dedi.
Scholz’a Alman muhalefetinden de tepki geldi. CDU milletvekili Norbert Rottgen, “Şansölye’nin Fransa ve Britanya’nın Ukrayna’da kullanılan uzun menzilli seyir füzelerinin işletilmesine karıştığı iddiasıyla ilgili açıklaması tamamen sorumsuzca,” dedi.
Scholz pazartesi günü yaptığı açıklamada, Alman askerlerinin İngiliz ve Fransız meslektaşlarını ‘hedef kontrolü yolunda’ takip etmeyeceklerini söyledi.
Storm Shadow füzeleri, Britanya ve Fransa tarafından ortaklaşa üretiliyor. Storm Shadow füzesi, sertleşmiş ve gömülü hedefleri uzun mesafeden yok etmek için tasarlanmış uzman bir delici savaş başlığı ile donatılıyor. Batı yapımı savaş uçaklarına takılmak üzere yapılmış olan füze Sovyet dönemi uçaklarına da uyarlanabiliyor.
Taurus füzeleri daha derin saldırılar yapabiliyor ve geçen yıl teslim edilen İngiliz Storm Shadow ve Fransız Scalp seyir füzelerinden daha gelişmiş sığınak kırma teknolojileri içeriyor.
Şansölye, “Alman askerleri hiçbir noktada ve hiçbir yerde bu sistemin [Taurus] ulaştığı hedeflerle ilişkilendirilemez. Almanya’da bile,” demişti.
İngiltere’nin Rus hedefleri hakkında Ukrayna’ya istihbarat sağladığı biliniyor, ancak füzelerini karada ateşleyen Ukrayna birliklerine ne düzeyde destek verildiği belli değil.
Salı günü, Birleşik Krallık hükümeti, Ukrayna içinde konuşlandırılmış ‘az sayıda’ asker olduğunu kabul etti; özel olarak bunların yalnızca bazılarının tıbbi eğitime katıldığını belirtti.
Savunma kaynakları The Telegraph’a verdikleri demeçte, Scholz’un İngiliz birliklerinin Ukrayna’da oynadığı role ilişkin spekülasyonlarının, ülkede görev yapan diplomatların ve diğer personelin güvenliğine ilişkin endişeleri artırdığını söylediler.
Kaynaklar, yorumların İngiliz topraklarındaki potansiyel Rus denizaşırı istihbarat operasyonları tehdidini de artırdığını da sözlerine eklediler.
Savunma Bakanlığından bir sözcü The Telegraph’a verdiği demeçte, “Ukrayna’nın Storm Shadow’u kullanması ve hedefleme süreçleri Ukrayna silahlı kuvvetlerinin işidir,” iddiasında bulundu.