Bangladeş’te pazar günü muhalefet partisi BNP’nin boykotu gölgesinde yapılan 12. parlamento seçimlerinde Awami Ligi (AL) dörtte üç çoğunluğu kazanırken, Bangladeş tarihinde rekor sayıda bağımsız aday parlamento üyesi oldu.
Pazar günkü oylamada iktidar partisi adayları 225 sandalye kazanırken, çoğu AL’ye bağlı olan bağımsız adaylar 61 sandalye kazandı.
Jatiya Partisi adayları ise sadece 11 sandalyede kazanırken, üç partiden – Bangladeş İşçi Partisi, Jatiya Samajtantrik Dal-Jasod ve Bangladeş Kalyan Partisi – üç tek aday kendi seçim bölgelerinde zafer elde etti.
Awami Ligi Başkanı Şeyh Hasina Bangladeş’in en uzun süre görev yapan başbakanı olacak. Hasina, 1996 yılında oldukça çekişmeli geçen bir parlamento seçiminde Başbakan seçilerek ülkenin en büyük ve en eski siyasi partisini iktidara taşımıştı. Bu onun Bangladeş Başbakanı olarak beşinci dönemi olacak.
Seçim Komisyonu sekreteri saat 15:00’e kadar katılım oranının yüzde 27,15 olduğunu bildirdi, ancak saat 16:00’da oy verme işleminin sona ermesinin ardından Seçim Komiseri nihai katılım oranının yüzde 40 civarında olduğunu söyledi.
Awami Ligi Başkanı ve Başbakan Şeyh Hasina pazar sabahı başkentteki Dhaka City College’de oyunu kullandı. Bölge Seçim Sorumlusu Kazi Mahbubul Alam, Hasina’nın Gopalganj-3 seçim bölgesinde yarıştığını ve 2,49,965 oy alarak beklenen zaferi elde ettiğini, en yakın rakibi Bangladeş Yüksek Partisi’nden M Nizam Uddin Lascar’ın ise 469 oy aldığını söyledi.
Seçimi kaybeden bazı ağır top adaylar arasında Jatiya Partisi (JP) Başkanı Anwar Hossain Manju, İşçi Partisi’nden Fazle Hossain Badsha, Jatiyo Partisi’nden Sharifa Quader, Krishak Sramik Janata League’den Kader Siddiqi bulunuyor.
Seçim Komisyonu sabah saatlerinde Chittagong-16 Awami Ligi adayı Mostafizur Rahman Chowdhury’nin kolluk kuvvetlerini tehdit ettiği gerekçesiyle adaylığının iptal edilmesine karar verdi.
Oy verme işlemi neredeyse barışçıl bir şekilde gerçekleşti ve 299 sandalyedeki yaklaşık 42.000 merkezden sadece 7’sinde oy verme işlemi askıya alındı.
Destek ve önceki hükümet deneyimi bakımından AL ile kıyaslanabilecek tek parti olan ana muhalefet BNP’nin seçime katılmayı reddetmesi nedeniyle seçim sonuçları büyük ölçüde önceden belliydi…