İsrail, Gazze’nin kuzeyindeki 1,1 milyon Filistinliden 24 saat içinde Gazze’nin güneyine geçmesini istedi. BM bu kadar kalabalık nüfusun 24 saat içinde bölgeye boşaltmasının imkansızlığına dikkat çekti. İsrail’in yaşanan ve yaşanacak olan sivil katliamının sorumluluğundan kurtulmak için bu duyuruyu yaptığı değerlendiriliyor.
İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yaşayan ve yaklaşık 1,1 milyon kişiden oluştuğu belirtilen Filistinlilerden bölgenin güneyine geçmelerini istedi.
İsrail ordusu (IDF) yaptığı yazılı açıklamada, Hamas’ın askeri kanadı İzeddin el-Kassam Tugayları üyelerinin Gazze’de tüneller ve evlerin altının yanı sıra sivillerin yaşadığı binalarda gizlendiğini savundu. Hamas’ın silahlı kanadının İsrail’e savaş açtığı belirtilen açıklamada, “Gazze şehri askeri operasyonların yapıldığı bir bölgedir. IDF, Gazze Şehri’ndeki tüm sivillerin kendi güvenlikleri ve korunmaları için güneydeki evlerinden tahliye edilmesi ve haritada gösterildiği gibi Gazze Vadisi’nin güneyindeki bölgeye taşınması çağrısında bulunuyor. Bu tahliye sizin güvenliğiniz içindir” ifadeleri kullanıldı.
Gazzeliler buldukları araç ve bazıları da eşek arabalarıyla güneye doğru gitmeye çalışıyor. Foto: Doaa Albaz/AA
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), İsrail saldırıları altındaki Gazze Şeridi’nde bir milyon kişinin gidecek güvenli yeri olmadığını duyurdu.
UNICEF MENA’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Gazze’den gelen görüntüler korkunç. Kurbanlar arasında çok sayıda çocuk var. Bir milyon kişinin gideceği güvenli bir yeri yok. Bu kabul edilemez, şiddet derhal son bulmalı.”
BBC’nin Kudüs’teki muhabiri Tom Bateman da İsrail’in Gazze’deki sivil halka yönelik tahliye çağrısının hayata geçirilmesinin “imkânsız” olduğunu belirtti. BBC Türkçe’nin haberine göre Bateman’ın sahadan aktardıkları şöyle: “1.1 milyon kişinin 24 saatte evlerini terk etmesi imkansız. Bu her saat 40 bin kişinin tahliye edilmesi anlamına geliyor. Birleşmiş Milletler, İsrail’in tahliye çağrısının, Gazze’deki BM okullarında ve BM yönetimindeki sağlık merkezlerinde kalanları da kapsadığını açıklıyor. Bu nedenle İsrail’den, bir kaosa neden olacağı için tahliye çağrısını geri çekmelerini istediler. Sahada ise Kızıl Haç ve Birleşmiş Milletler’in insani yardım ekiplerinin güneye doğru indiklerine dair işaretler var bu da olası bir tahliye için hazırlık anlamına geliyor olabilir. Bu kadar yaşlı, çocuk, hastanede bulunanlar, bombardımandan kaçanlar ve sığınanlar göz önüne alındığında, hali hazırda aşırı bir nüfusun 24 saat içinde böylesi bir tahliye emrini hayata geçirmeye çalışması kaos yaratacaktır.”
İsrail’den BM’ye: vaaz verme
BM’nin tahliye emrini geri çekmesini istemesine İsrail tepki gösterdi. İsrail’in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, İsrail’in Gazze halkına erken uyarıda bulunduğunu ve Hamas’a yönelik askeri operasyonuna “dahil olmayanlara verilen zararı en aza indirmeye” çalıştığını savundu. “BM, Hamas’ın silahlandırılmasına ve Gazze Şeridi’ndeki sivil nüfusu ve sivil altyapıyı silahları ve cinayetleri için saklanma yeri olarak kullanmasına uzun yıllardır göz yumuyor” dedi. Erdan, “Şimdi de vatandaşları Hamas teröristleri tarafından katledilen İsrail’in yanında durmak yerine İsrail’e vaaz veriyor. BM’nin artık rehineleri geri getirmeye, Hamas’ı kınamaya ve İsrail’in kendisini savunma hakkını desteklemeye odaklanması daha iyi olur” ifadelerini kullandı.
İsrail ordusu Gazze sınırına tank ve zırhlı araç sevkiyatını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Foto: Turgut Alp Boyraz/AA
6 günde 6 bin bomba
Öte yandan Libya’daki eski bir Birleşmiş Milletler (BM) savaş suçları soruşturmacısı olan askeri danışman ve uluslararası alanda Uzman Marc Garlasco, Washington Post’a verdiği röportajda, ABD’nin Afganistan’a bir yılda attığı bombayı İsrail’in, çok daha küçük ve yoğun nüfuslu bir bölge olan Gazze’ye bir haftada attığını belirtti. Aynı zamanda Uluslararası Ceza Soruşturmaları Enstitüsü’nde eğitmen olarak görev yapan ve şu anda Ukrayna’daki savaş suçlarıyla ilgili oluşturulan ekiplere eğitim veren Garlasco, İsrail-Filistin çatışmasında hataların büyüyeceğini söyledi.
Garlasco, “İsrail, Gazze’ye 6 günde 6 bin bomba attı. Afganistan’daki savaş sırasında bir yılda en fazla atılan bomba ve diğer mühimmatların sayısı 7 bin 423 civarında. Ayrıca BM raporuna göre NATO, Libya’daki tüm savaş boyunca 7 bin 600’den fazla bomba ve roket atıldığını açıkladı” dedi.
İsrail’in Gazze Limanı’na düzenlediği bir saldırıda beyaz fosfor kullandığını gösteren görüntüler üzerine bazı soru işaretlerinin oluştuğunu yazdı. Gazetede, “The Washington Post tarafından doğrulanan ve çarşamba günü çekilen bir videoda, iki top mermisinin ateşlendiği ve sonra beyaz duman yükseldiği görülüyor. Tartışmalı bu mühimmat sivillere karşı kullanıldığında ciddi zarara yol açabilir” ifadesine yer verildi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de dün yaptığı açıklamada, İsrail’in, Gazze ve Lübnan’daki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullandığını belirterek, nüfusun yoğun olduğu bölgelerde beyaz fosfor kullanımının hukuka aykırı olduğunu vurgulamıştı.