Slovak Tarım ve Gıda Odası (SPPK), Slovak çiftçilerin son haftalarda birçok ülkeyi sarsan protestolarda Avrupalı arkadaşlarına katılmaya hazır olduklarını belirterek, eylemlerin nedeni olarak AB’nin ‘yeşil fanatizmine’ işaret etti.
SPPK, perşembe günü Slovakya Ulusal Konseyi önünde düzenlenen bir basın açıklamasında, Brüksel’in ve ‘yeşil’ politikalarının Avrupalı çiftçilerin kötü durumunun kökeninde olduğuna inandığını söyledi.
SPPK, sorunların aynı zamanda Slovak Tarımsal Ödeme Ajansının (APA) kötü yönetiminden ve Ortak Tarım Politikasının (CAP) uygulanması için ulusal stratejik planın tanımlanmasından da kaynaklandığını savunuyor.
Örneğin, 19 yıllık AB üyeliğinde ilk kez, ajans doğrudan ödemeleri zamanında yapamadı ve bazı çiftçiler hâlâ paralarını bekliyor. Bunun başlıca nedenleri arasında APA’nın hazırlıksızlığı, aşırı ulusal mevzuat ve bürokratik hantallık sayılıyor.
Geçen hafta Brüksel’in çiftçilerin lehine olduğu iddia edilen bazı geri adımlarını ‘sözde uzlaşmalar’ olarak nitelendiren Slovak çiftçilerin lideri Emil Macho bunu ‘hem Avrupalı hem de Slovak çiftçiler için bardağı taşıran son damla’ olarak nitelendiriyor.
SPPK Başkanı Macho, “AB ülkelerinin yarısında çiftçiler protesto ediyor, lastik yakıyor, idari merkezlere gübre döküyor; bu, AB’deki yeşil fanatizmin neden olduğu şeyin sadece bir sonucu,” dedi.
Macho, Slovak çiftçilerin protestoya hazır olduklarını ve bunu Vişegrad ülkesindeki komşularından çiftçilerle koordineli olarak yapacaklarını söyledi. Slovak lider ayrıca, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Romanya, Polonya, Yunanistan, Portekiz ve Hollanda’daki çiftçilerin yaptığı gibi sokaklara yüzlerce traktör konuşlandıracakları konusunda da uyarıyor.
Macho, AB’de nadasa bırakılan ekilebilir arazinin %5-6’sına ek olarak, artık tarlalarda çalışmayan, bunun yerine ofislerde oturup ‘AB’nin genellikle anlamsız idari düzenlemelerini doldurmaya’ çalışan birçok çiftçi olduğunu söylüyor.
Macho, “Bunun da ötesinde, binlerce ton mahsul, et ve kümes hayvanı, gezegenin diğer taraflarından gelip limanlardan sevk ediliyor ve Avrupa’ya ithal ediliyor. Bu yüzden AB çiftçileri limanları bloke ediyor: Avrupa’nın kendi kendini besleyebileceğini ve hâlâ ihracat yapabileceğini göstermek istiyorlar,” dedi.