AVRUPA

Slovakya, Ukrayna’nın askeri zaferinden şüphe duyuyor

Yayınlanma

Slovakya, Ukrayna-Rusya savaşına askeri bir çözüm bulunacağına inanmadığını ve sadece “insani ve ölümcül olmayan” destek gönderme planlarını yineleyerek Rusya ile iletişim yoluyla barış çözümleri çağrısında bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden’ın görevden ayrılmasından önce Brüksel’de yapılan son NATO Dışişleri Bakanları toplantısında Ukrayna’ya destek ön plana çıktı. Slovakya daha fazla yardım sağlamayı kabul ederken, “kendi stoklarından daha fazla askeri yardım sağlama kapasitesinin sınırlı olduğunu” gerekçe göstererek sadece “ölümcül olmayan yardım” sağlayacağını yineledi.

Slovakya Dışişleri Bakanı Juraj Blanár çarşamba günü Brüksel’de yaptığı açıklamada, “(Önceki hükümetin) S-300 sistemini Ukrayna’ya vermesinin ardından kendi gökyüzümüz korumasız kaldığı için, sağlayabileceğimiz bir hava savunma sistemimiz de yok. Fakat insani ve ölümcül olmayan destek sunmaya devam edeceğiz,” dedi.

Slovakya’nın Kiev’e jeneratör, mayın temizleme araçları ve kimyasal dedektörleri içeren 14. insani yardım paketini yıl sonuna kadar tamamlayacağını da sözlerine ekledi. Slovakya ayrıca Ukrayna’ya ticari bazda elektrik tedarikine de yardımcı olmaya devam edecek.

Blanár daha sonra çoğu ülkenin, Ukrayna’nın Rusya’yı yenebileceğine ve barış görüşmelerinde daha güçlü bir pozisyon elde edebileceğine inandıkları için askeri yardım sağlamayı desteklediğini belirtti.

Blanár, “Şubat ayında savaşın üçüncü yılını dolduracağız ve bu bize Batılı ortakların yoğun çabalarına rağmen Ukrayna’nın konumunda kayda değer bir iyileşme olmadığını gösterdi. Bu da çatışmanın askeri bir çözümü olmadığını ve barışçıl çözümlere yönelmek gerektiğini gösteriyor,” diye ekledi.

Rutte, “daha fazla askeri yardım” dedi

Bu tutum, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte de dahil olmak üzere Batı’daki çoğunluk görüşüyle çelişiyor. Rutte NATO toplantısı sırasında üye devletlerin Rusya ile olası barış senaryolarını tartışmak yerine Ukrayna’ya silah tedarikine öncelik vermeleri gerektiğinde ısrar etti.

Rutte, Rusya ile barış görüşmelerinin ancak Ukrayna doğru zamana karar verdiğinde ve Kiev bu görüşmelere mümkün olan en güçlü pozisyonda girme yetkisine sahip olduğunda gerçekleşmesi gerektiğini savundu.

Rutte, “Bunu başarmak için Ukrayna’ya daha fazla askeri yardım pompalanması çok önemli,” dedi.

Bratislava, Moskova ile iletişim kanalları açmak istiyor

Blanár ayrıca NATO’nun Rusya ile 2022 başından bu yana durağan olan gergin ilişkilerine de değindi. 

Bakan, Washington Zirvesi’nin sonuçlarının Rusya’ya yönelik stratejik perspektifin yeniden değerlendirilmesi ihtiyacını da içerdiğini belirtti. Blanár, “Ben de Slovak pozisyonunu açık bir şekilde ortaya koydum. Rusya komşumuz olarak kalacaktır. Geleceğe, hatta savaşın ötesine bakmak ve bu nükleer güçle gelecekteki iletişim kanallarını planlamak çok önemli,” dedi.

Blanár, bu yaklaşımı NATO’nun gözden geçirilmiş stratejisine dahil etmek istediklerini ekledi.

Washington’daki NATO Zirvesi’nde yapılan açıklamada, “Riski azaltmak ve tırmanmayı önlemek için Moskova ile iletişim kanallarını sürdürmeye istekliyiz,” denilirken, “Rusya’nın Müttefiklerin güvenliğine yönelik en önemli ve doğrudan tehdit olmaya devam ettiği” de vurgulandı .

Slovakya Başbakanı Robert Fico kısa süre önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Moskova davetini kabul etmiş ve savaş başladığından bu yana Rus devlet televizyonuna röportaj veren ilk AB lideri olmuştu.

Blanár ayrıca Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile de çeşitli vesilelerle bir araya geldi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version