Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Soçi’de görüştü. İki lider tahıl koridoru, enerji yatırımları, turizm ve ticaret gündemini ele aldı. Suriye ve Libya krizinin de görüşüldüğü zirve sonrasında iki lider kameraların karşısında ortak açıklama yaptı. Rusya lideri Türkiye ile ticarette dolar ve avronun payının azaldığını milli paraların kullanımının arttığını kaydetti.
Tahıl koridoru mesajları
Rusya’nın askıya aldığı Tahıl Koridoru’nu yeniden hayata geçirmek için bu görüşmede somut bir adım atılmadı. Rusya lideri Vladimir Putin, anlaşmadan çekilmelerinin küresel gıda pazarını etkilemediğini, üretimde sıkıntı olmadığını ancak dağıtımda aksaklık olduğunu kaydetti. Putin, Rus tahıl ve gübresine yönelik “Yaptırımlar kaldırılınca Rusya anlaşmaya geri dönecek” dedi.
“Batı, Rus tahıl ve gübre ürünlerinin ihraç edilmesini engelliyor. İnsani koridorları Ukrayna terörist saldırılar yapmak için kullandı” ifadelerini kullanan Putin, “Yeni tahıl anlaşması için Rusya’ya yönelik yaptırımlar kalkmalı” ifadesini kullandı.
Putin tahıl koridoru konusunda Batı’nın Rusya’yı aldattığını söyledi. Rusya lideri insani koridorların askeri amaçlarla kullanıldığını öne sürdü. Türk Akım ve Mavi Akım’a saldırı girişimleri olduğunu söyledi.
Rusya’dan 1 milyon ton tahılın Katar’ın finansmanıyla Türkiye’de una çevrilip ihtiyaç sahibi ülkelere uygun fiyattan satılabileceğini kaydeden Putin, bu konudaki tekliflerini Türkiye’ye ilettiklerini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise tahıl koridoruna alternatif olarak yapılan önerilerin tarafların katılımına açık kalıcı bir model sunamadığını kaydetti.
İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere de değinen Putin, “2022 yılında ticaret hacmimiz 62 milyar dolara ulaştı. Ticarette daha çok milli para kullanıyoruz. Dolar ve avronun payı düşerken milli paraların oranı artıyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, baş başa görüşme öncesi verdiği mesajda, “İnanıyorum ki yapacağımız görüşmeden sonra da basın toplantısıyla verilecek mesaj dünyaya, özellikle az gelişmiş Afrika ülkelerine yönelik bir adım çok çok önemli olacak” demişti. Putin de görüşme öncesi “Ukrayna krizini görüşeceğiz. Tahıl anlaşmasını gündeme getireceksiniz, biz bu görüşmelere açığız” ifadelerini kullanmıştı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rus lider Putin arasındaki görüşmenin son derece yapıcı geçtiğini söyledi. Peskov, “Görüşmenin ardından herhangi bir belge imzalanması beklenmiyor” dedi.
Enerji gündemi
Rosatom şirketinin Akkuyu’da nükleer enerji santrali inşaatına devam ettiğini anımsatan Putin, 25 bin Türk ve Rus mühendisin çalışmaları sürdürdüğünü kaydetti. Türkiye’nin barışçıl nükleer güç kullanan seçkin ülkeler kulübüne dahil olduğunu kaydeden Putin, “Türkiye’de doğalgaz hubı kurulmasını teklif ettik. Gündemimizde bunun için çalışma grubu kurulması var” ifadelerini kullandı.
“Gazprom, BOTAŞ’a yol haritasını sundu, sırada ortak çalışma grubunun kurulması var” diyen Putin, “Rusya doğalgaz konusunda her zaman Türkiye’nin sorumlu ve en büyük partneri olacaktır. Üçüncü ülkelere de doğalgazı sevk edeceğimizi söyleyebiliriz” ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da Sinop’ta yeni bir nükleer enerji santrali kurulması konusunu Putin ile ele aldıklarını açıkladı.
İkili basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Rusya’nın KKTC’de ofis açma kararından memnuniyet duyduk” ifadelerini kullandı.