Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, Kuzey Kore ve Çin ile yaşanan gerginliklerin ortasında ülkeyi ABD ve Japonya’ya yakınlaştırırken, ülke içinde de rakiplerinin ‘devlet düşmanı’ olduğunu ima ederek agresif bir anti-komünist kampanyayı hızlandırdı.
Muhafazakâr lider son haftalarda komünizm karşıtı söylemleri öne çıkarırken, siyasi rakiplerini de “devlet karşıtı” aktörler olmakla suçladı ve kendi tabanını “mücadeleye” çağırdı. Yoon ayrıca Japonya’nın Fukuşima atık su salınımını eleştirenleri Kuzey Kore takipçileriyle karşılaştırdı.
Pazartesi günü üst düzey yardımcılarıyla bir araya gelen Yoon, “Liberal demokratik devleti sarsmaya ve yıkmaya çalışan devlet karşıtı eylemlerle, siyasi eğilimleri ne olursa olsun tüm vatandaşlarla birlikte kararlılıkla mücadele etmeliyiz” dedi.
Güney Kore’de, komünizmle bağlantılı bir terim olan “devlet karşıtı faaliyetlerin” failleri uzun yıllar hapis cezasına çarptırılabiliyor.
Yoon herhangi bir kişi ya da parti ismi vermezken, sözleri, Japonya’nın enkaz halindeki Fukuşima nükleer santralinden arıtılmış radyoaktif suyu boşaltmasına karşı ülke çapında bir kampanya başlatan muhalefetteki Kore Demokratik Partisi’ne (DKP) dolaylı bir saldırı olarak görüldü.
2022’deki başkanlık seçimlerinde Yoon’a karşı kıl payı kaybeden DKP lideri Lee Jae-myung, perşembe gününden bu yana konuyla ilgili olarak açlık grevi yapıyor.
Anketlerde düşüşte
Cuma günü yayınlanan Gallup anketine göre Yoon’un kamuoyu nezdindeki onayı yüzde 34’e geriledi. Ankete göre bu düşüşün ardındaki neden dış politika ve Fukuşima su meselesi oldu.
Yoon’un bu düşüş karşısında Soğuk Savaş dönemindeki çatışmaları anımsatan ani söylemi muhalif siyasetçiler arasında endişe yarattı.
South China Morning Post’un haberine göre, siyasi analist Park Sang-byung, Yoon’un sözlerinin nisan ayında yapılacak parlamento seçimleri öncesinde muhafazakar seçmenler için bir “toparlanma çağrısı” olduğunu söyledi.
İktidardaki Halkın Gücü Partisi kamuoyu yoklamalarında düşüşte.
Dış politikanın dost – düşman ayrımını kullanıyor
Chonnam Ulusal Üniversitesi’nde siyaset bilimi profesörü olan Yoon Sung-suk ise, eski savcıyken devlet başkanı olan Yoon’un büyük güçler arasındaki rekabette Güney Kore’nin konumunu belirlemek için “dost mu düşman mı” yaklaşımını benimsediğini söyledi.
Akademisyen, “Bir yanda Kuzey, Çin ve Rusya, diğer yanda Güney, ABD ve Japonya arasında derinleşen çatışma, Başkan Yoon’un dünya görüşüne uyuyor – ya bizdensiniz ya onlardan,” dedi.
ABD ile yakınlaşmaya tepki gösterenleri suçladı
En üst düzey bilim kurumu olan Kore Ulusal Akademisi’nin cuma günü düzenlenen 60. kuruluş yıldönümünde de Başkan Yoon, benzer vurguları yaparak liberal demokrasi ve piyasa ekonomisinin Güney Kore’nin barış ve refahını destekleyen iki güç olduğunu söyledi.
Yoon, “Ancak özgürlüğümüz şu anda sürekli tehdit altında. Hala, komünist totaliter güçler ve onların fırsatçı takipçileri ile devlet karşıtı güçler, Japonya karşıtı duyguları kışkırtıyor ve Camp David’de üretilen Güney Kore-ABD-Japonya işbirliği mekanizmalarının Güney Kore’yi ve halkını tehlikeye atacağı gibi yanlış yönlendirmelerde bulunuyorlar” dedi.
Güney Kore Devlet Başkanı, geçen ay Joe Biden’ın ABD’deki başkanlık resepsiyonunda Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile birlikte kabul ettiği, güvenlik de dahil olmak üzere bir dizi işbirliği mekanizmasına atıfta bulunuyordu.
Geçtiğimiz ay Halkın Gücü Partisi siyasetçileri için düzenlenen bir yemekte de Yoon, bir ülkenin siyasi olarak izlemesi gereken en önemli şeyin “ideoloji” olduğunu söyleyerek, pragmatik politikaların özgür bir demokrasi ve kapitalist bir ekonomiye sıkı sıkıya bağlı olmadıkça anlamsız olduğunu savundu.
Heykellerle ‘mücadele’
Anti-komünist ideolojinin iktidar partisinin siyasi söyleminde nasıl merkeze yerleştiğini gösteren bir olayda, Güney Kore Savunma Bakanlığı geçen hafta bağımsızlık yanlısı savaşçı Hong Beom-do’nun büstünü Rus Bolşeviklerle ilişkili olduğu gerekçesiyle Kore Askeri Akademisi’nin bahçesinden kaldırdı.
Bağımsızlık yanlısı Koreli gerillaların komutanı olan Hong, 1920 yılında Çin’in Mançurya bölgesindeki Fengwudong Savaşı da dahil olmak üzere Japon kuvvetlerine karşı birçok zafere öncülük etmişti.