Ortadoğu
Suriye’deki HTŞ yönetiminden Türkiye’ye askeri üs teklifi

Suriye’deki Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) yönetiminin lideri Ahmet eş-Şaraa ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Ankara’nın güney komşusunda üsler kurmasını sağlayacak bir savunma paktını görüştüğü bildirildi.
İki liderin 4 Şubat’ta gerçekleşen görüşmesinde, Türkiye’nin Suriye’nin doğusundaki çöl bölgesinde iki Türk üssü kurması konusunun ele alındığı belirtildi.
Daha önce Ankara’nın buraya 50 adet F-16 savaş uçağı yerleştirmeyi planladığını bildirilmişti.
Ayrıca, Türkiye’nin Suriye hava sahasını askeri amaçlarla kullanma izni alacağı ve dış tehditlere karşı yardım etme taahhüdünde bulunacağı ifade edilmişti.
Reuters ajansının Suriye istihbaratındaki dört kaynağı, eş-Şaraa’nın “Türkiye tarafından yeni bir Suriye ordusunun hazırlanmasını” (önceki ordu, Beşar Esad’ın devrilmesinden sonra dağıtılmıştı) ve “yeni işbirliği alanlarını” görüşeceğini, ancak ayrıntı vermediğini söyledi.
Türkiye Cumhurbaşkanlığı ise RİA Novosti‘ye Suriye’de yeni üsler kurulması konusunda bilgileri olmadığını belirtti.
NATO üyesi olan Türkiye’nin Halep ve İdlib vilayetleri civarında halihazırda üsleri bulunuyor.
Suriye’deki askeri varlığının olası genişlemesiyle ilgili bilgiler, Rusya’nın Hmeymim ve Tartus’taki üslerini koruma çabalarının başarısız olduğunun ortaya çıkmasının ardından geldi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı heyeti, Esad’ın devrilmesinden sonra ilk kez 28 Ocak’ta Şam’a gelmişti. Esad, aralık ayı başlarında ailesiyle birlikte Moskova’ya gitmişti. Ancak görüşmeler çıkmaza girdi ve HTŞ yönetimi, Rusya’dan Esad’ı iade etmesini ve “güveni yeniden tesis etmek” için tazminat ödemesini talep etti.
Bloomberg‘e konuşan kaynaklar, muhalifleri destekleyen Türkiye’nin, Suriye’deki Rus üslerinin korunmasına karşı olduğunu, yeni yönetimin ise Moskova’nın Arap Baharı’ndan sonra başlayan savaşta Esad’ın yenilmesini engellediğini ve sonuna kadar “Esad’ı kurtarmaya çalıştığını” hatırladığını, bu nedenle Kremlin’in olumlu bir karar beklemesinin pek mümkün olmadığını belirtmişti.
Suriye’de geçen yıl aralık ayında yaşanan rejim değişikliğinin ardından Rusya’nın Hmeymim’deki hava üssündeki faaliyetleri kısıtlandı ve iki nakliye gemisi, askeri teçhizatı çıkarmak için Tartus’a yanaşmalarına izin verilmeden önce birkaç hafta beklemek zorunda kaldı.
Daha sonra Suriye, Stroytransgaz şirketiyle limana yatırım yapılması konusunda yapılan anlaşmayı feshetti; bu sözleşme 49 yıllığına yapılmıştı.
Aynı süre için, Rusya’ya Akdeniz’e tek doğrudan çıkışı sağlayan ve ayrıca birliklerin, paralı askerlerin ve silahların nakliyesi için bir merkez görevi gören Tartus’taki üs de kiralanmıştı.