DİPLOMASİ

Suudi basını, Şam’ın düştüğü gece Rusya’nın ‘gizli diplomatik hamlelerini’ yazdı

Yayınlanma

Şark’ul Avsat gazetesine göre Rusya, Suriye’deki mezhep savaşını önlemek için Cumhurbaşkanı Esad’a siyasi diyalog çağrısı yaptı ve güvenli bir çıkış teklif etti. Moskova, Türkiye ve İran ile koordineli bir şekilde bu hamleleri gerçekleştirerek Suriye’yi daha büyük bir iç savaştan kurtarmayı hedefledi.

Rus karar alma çevrelerine yakın bir danışman olduğu iddia edilen Rami el-Şaer, Şark’ul Avsat gazetesine yaptığı açıklamada “Moskova’nın saldırının zamanlaması, kapsamı ve hedefleri hakkında doğru bilgilere sahip olduğu, ancak saldırı başladıktan sonra artık çok geç kaldığı anlaşıldı. Bunun üzerine Moskova, ülkenin yıkıcı bir mezhep savaşına sürüklenmesini önlemek amacıyla hızlı bir şekilde güvenli bir çıkış yolu aramaya karar verdi,” dedi.

Danışman, “Başka bir seçenek yoktu; Cumhurbaşkanı Beşar Esad, muhalefetle diyalog kapısını açan bir siyasi girişim başlatmak için hızlı bir karar almak zorundaydı,” dedi.

Ayrıca, “Moskova’nın geniş çaplı bir saldırıya dair elindeki bilgiler, saldırının başlamasından 48 saat önce acil harekete geçilmesini sağladı. Suriyeli yetkililer, silahlı grupların Halep’e ve oradan da diğer şehirlere ilerleyeceği konusunda bilgilendirildi,” diye ekledi.

El-Şaer’e göre, Türk ve İranlı taraflarla sıcak temaslar kurularak saldırının önlenmesi ve siyasi diyaloğa geçiş sağlanmaya çalışıldı. Ancak kısa sürede Moskova, silahlı grupların saldırıyı başlatma kararından vazgeçmeyeceğini anladı.

Moskova’nın zorlu bir duruma sürüklendiğini kaydeden el-Şaer, eldeki istihbaratın bu saldırıya halktan geniş bir destek olduğunu gösterdiğini belirtti

Danışman, “Eğer saldırı gerçekleşirse Suriyelilerin yaklaşık yüzde 80’inin bunu destekleyeceği öngörülüyordu,” dedi.

Bu gelişmeler ışığında Moskova, Esad’a doğrudan ulaşarak, ülkenin büyük bir felakete doğru sürüklendiğini ve diyalog temelli bir çözümün acilen hayata geçirilmesi gerektiğini iletti.

Ancak el-Şaer, Esad’ın yeterince hızlı bir şekilde yanıt vermediğini iddia etti. Bu süreçte silahlı grupların Halep’e ilerleyerek halkın geniş desteğini aldığını ve ordu birliklerinin geri çekilmek zorunda kaldığını belirtti.

Moskova, Şam’ın hızlı bir şekilde çökeceğini öngörerek, Esad’dan birliklerini geri çekmesi ve çatışmaya girmemesini istedi. Bu talep, Türkiye ve İran taraflarıyla koordineli bir şekilde yapıldı. El-Şaer, bu hamlenin, Suriye’yi geniş çaplı bir mezhepsel çatışmaya sürüklenmekten kurtardığını ifade etti.

Şam’ın düşüşünden bir gece önce Doha’da düzenlenen Astana Grubu toplantılarında, Suriye’deki duruma yönelik uluslararası destek mekanizmaları konuşuldu. Moskova, Esad’a ve ailesine güvenli çıkış garantisi sunarken, direniş gösterilmemesinin önemini vurguladı.

El-Şaer, Esad’ın bu teklifi kabul ettiğini, fakat bu süreçte sahadaki gelişmelerin hızla ilerlediğini söyledi.

“Moskova’nın Suriye’yi ikinci kez kurtardığını” öne süren el-Şaer, “Eğer önceki yıllarda Rusya’nın Şam’ı savunmaya yönelik anında müdahalesi olmasaydı, şehir tamamen yıkılabilir ve milyonlarca insan hayatını kaybedebilirdi,” değerlendirmesini yaptı.

Rusya’nın Suriye’deki üslerinin akıbeti ne olacak?

Çok Okunanlar

Exit mobile version