RUSYA

Taliban, Kazan’daki BRICS zirvesine davet edilebilir

Yayınlanma

Taliban yönetimindeki Afganistan, ekim ayında Kazan’da düzenlenecek BRICS zirvesine katılmak için Rusya’ya resmi bir talepte bulundu.

Taliban yönetimindeki Afganistan, ekim ayında Kazan’da düzenlenecek BRICS zirvesine katılmak için Moskova’ya resmi bir talepte bulundu.

RIA Novosti‘nin haberine göre, Taliban’ın siyasi kanadının lideri ve ülkenin Başbakan Yardımcısı Abdullah Gani Baradar’ın zirveye katılması isteniyor.

Bu bilgi, Afganistan’daki Rus İş Merkezi Başkanı Rüstem Habibullin tarafından da doğrulandı.

Habibullin, “Afgan hükümeti, 22-24 Ekim tarihlerinde Kazan’da gerçekleşecek BRICS zirvesine üst düzey yöneticilerin katılımı için yazılı bir talepte bulundu,” ifadelerini kullandı.

Afganistan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nuriddin Azizi imzalı dilekçe, Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Yuri Uşakov’a hitaben yazıldı. Dilekçede, mevcut ‘Afgan yetkililerin BRICS zirvesine katılımının önemi’ vurgulanıyor.

Bu ayın başında Taliban temsilcileri, Vladivostok’taki 9. Doğu Ekonomi Forumu’na katılmıştı.

Afgan Ticaret Odası yetkilisi Muhammed Yunus Hüseyin, Rus yatırımcılarla iş birliği planlarından bahsetti ve “Ülkemizdeki iş insanlarıyla çalışma fırsatlarını görüşmek istiyoruz. Afganistan güvenli bir ülke; yolsuzluk ve uyuşturucu yok, tarım sektörü gelişmiş durumda. Ortam elverişli, bu nedenle Rus iş insanlarını Afganistan’da yatırım yapmaya davet ediyoruz,” diye konuştu.

Habibullin’in açıklamasına göre, geçen yıl Rusya ile Afganistan arasındaki ticaret hacmi 170 milyon dolardan 1 milyar dolara yükseldi. Başlıca ticaret alanları arasında gaz, petrol ürünleri, un, buğday, ayçiçek yağı, süt ürünleri, metal ürünler ve inşaat malzemeleri yer alıyor.

Geçen yaz Taliban, Rusya’ya Hindistan’ı Avrupa’ya bağlayacak büyük bir ulaşım koridorunun parçası olarak planlanan Tirmiz-Mezar-ı Şerif-Kabil-Peşaver demiryolunun inşasına katılmayı teklif etmişti. Bu proje, Afganistan’daki iktidar değişikliği nedeniyle askıya alınmıştı.

Rusya, hâlihazırda Afgan enerji, madencilik ve altyapı gelişimine yatırım yapmayı kabul etti. 2023 yılının başlarında Taliban ile Afgan iş insanlarının yanı sıra İran ve Pakistan’dan şirketlerle 1 milyar dolarlık bir anlaşma imzalandı.

2023 baharında Taliban temsilcileri, Rus petrolünü Güney Asya’ya taşıyacak bir enerji merkezi kurulacağını duyurdu. Nuriddin Azizi daha sonra projeyi desteklemek için Kazakistan ve Türkmenistan ile anlaşmalar yapıldığını açıkladı.

Rusya, Taliban’ı yasaklı örgütler listesinden çıkarabilir

Taliban, ABD askerlerinin çekilmesinin ardından 2021 yılında Afganistan’da yönetimi ele geçirdi. Örgüt Rusya’da yasaklı olmasına rağmen, Moskova Taliban’la temaslarını sürdürüyor ve onları üst düzey hükümet yetkililerinin de katıldığı çeşitli etkinliklere davet ediyor.

Taliban’ın kurduğu hükümet, insan haklarına saygı gösterme, kapsayıcı bir siyasi sistem oluşturma ve terörizmle mücadele etme taahhütlerini yerine getiremediği için henüz Rusya dahil hiçbir devlet tarafından meşru olarak tanınmadı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version