ASYA

Taliban ‘tanınma’ için Endonezya’ya heyet gönderdi

Yayınlanma

Bir Taliban kaynağı Nikkei Asia’ya verdiği demeçte, orta düzey bir Taliban heyetinin bu ay Afganistan ile dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi arasındaki “ilişkileri geliştirmek için” Endonezya’yı ziyaret ettiğini söyledi.

Analistlere göre bu ziyaret, Taliban’ın uluslararası tanınırlık için destek kazanma ve dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Afganistan’daki kötü durumdaki ekonomisini desteklemek için yabancı yatırım arama girişimiydi.

Kaynak, “Bu, Endonezya ve Malezya’yı ziyaret eden orta düzey bir heyet ve Afganistan ile iki İslam ülkesi arasındaki ilişkileri geliştirmeye çalışıyor” dedi ve ziyaretin bir haftadan uzun bir süre önce gerçekleştiğini de sözlerine ekledi.

Endonezya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Teuku Faizasyah, Taliban’ın “misyonlarıyla iç faaliyetler” nedeniyle Cakarta’da olduğunu doğruladı. Ancak Faizasyah, Nikkei Asia’ya dışişleri bakanlığıyla görüşmediklerini söyledi.

Malezya Dışişleri Bakanlığı ise yorum taleplerine yanıt vermedi.

‘Müslüman ülkeleri ikna edebileceğini düşünüyorlar’

Birleşik Krallık merkezli İslami Teoloji Terörle Mücadele adlı düşünce kuruluşunun müdür yardımcısı ve Güney Asya terörizm masası başkanı Faran Jeffery, Taliban’ın Endonezya ve Malezya da dahil olmak üzere Müslüman ülkelerde hikayenin kendi tarafını dinlemeye ve kendi hükümetlerinde bunun lehine lobi yapmaya “belki de ikna edilebilecek” İslami gruplar olduğuna inandığını söyledi.

Jeffery, “Bu [gezi] yalnızca Taliban rejiminin tanınması için baskı yapmayı değil, aynı zamanda bu ülkeleri Afganistan’a yatırım yapmaya ve Afgan halkına yardım sağlamaya teşvik etmeyi de içeriyor” dedi.

Çin, Rusya, Katar ve Pakistan’dakiler de dahil olmak üzere birçok Afgan dış misyonuna temsilci göndermesine rağmen bugüne kadar hiçbir ülke Taliban yönetimini resmi olarak tanımadı.

Endonezya sözcüsü Faizasyah, Cakarta’nın şu anda Taliban’ı tam olarak tanıyacak durumda olmadığını ve karşılanması gereken “belirli beklentilerin” olduğunu sözlerine ekledi.

Faizasyah, “İç uzlaşma, daha fazla demokratikleşme ve kadınlar için eğitime daha iyi erişim için bir süreç öngörüyoruz” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version