ASYA

Tayvanlı şirketler Çin’le olası bir çatışmaya karşı denizaşırı merkezler kurmayı planlıyor

Yayınlanma

Financial Times’ın haberine göre, Tayvanlı birçok büyük üretici, Çin’le olası bir çatışma durumunda faaliyetlerini sürdürebilmek için yurtdışında ikinci bir merkez kurmayı düşünüyor.

Çoğu durumda ön hazırlık niteliğinde olan planlar, tedarik zincirlerini güvence altına almaya yönelik çabaların bir parçası.

Tayvan’daki KPMG’nin ortağı ve aile ofisi bölümünün başkanı Rauniei Kuo, “İkinci bir genel merkez kurmayı düşünen ya da planlayan müşterilerimiz var” dedi. Bu gruplar “imalat sektöründe faaliyet gösteriyorlar [ve] şu anda Tayvan’da acil bir durum olması halinde hemen devreye sokabilecekleri yurtdışında alternatif bir komuta sistemi sağlamak üzere güneydoğu Asya’da ikinci bir genel merkez için yer arıyorlar” diye ekledi.

Tayvanlı fason üreticiler on yıllardır kişisel bilgisayarlar, akıllı telefonlar, sunucular ve telekom ağ donanımları dahil olmak üzere elektronik cihazlar ve bileşenleri için küresel tedarik zincirlerinin bel kemiğini oluşturuyor. Ayrıca endüstriyel otomasyon, tıbbi cihazlar ve elektrikli araçlar pazarlarına da giderek daha fazla nüfuz ediyorlar.

Müzakerelere katılan birkaç kişiye göre, yurtdışında ikinci bir merkez için seçenekleri araştıran şirketler arasında tüketici, telekom, otomotiv ve tıbbi uygulamalar için elektronik bileşenler ve cihazlar üreten Lite-On ve Qisda yer alıyor.

Çin’in bir parçası olan ve Birleşmiş Milletler tarafından da bu şekilde görülen Tayvan’da mevcut yönetim ise Çin’den ayrılmayı savunuyor. Washington resmi olarak Tayvan’ı Çin’in parçası olarak kabul etmesine rağmen adadaki bağımsızlık yanlısı hareketleri destekliyor ve olası bir çatışmaya karşı adayı silahlandırıyor. Çin ise Taipei’nin ayrılıkçı hareketleri sürdürmesi halinde zorunlu birleşme ile tehdit ediyor. Tayvanlı uzmanlar yakın vadede bir Çin saldırısı ihtimalini düşük görse de bölgede yükselen gerilim Tayvanlı grupların müşterilerini bazı acil durum planları yapmaya yöneltti.

Çin’de artan maliyetler, ABD-Çin ticaret savaşı ve müşterilerin Çin’den “risk alma” talepleri nedeniyle Apple tedarikçileri Foxconn ve Pegatron gibi gruplar, üretim kapasitelerinin çoğunun geleneksel olarak yoğunlaştığı Çin yerine Güneydoğu Asya, Hindistan, Meksika, ABD ve Avrupa’da genişliyor.

Tayvan’da küresel bir danışmanlık şirketinin başkanı olan ve isminin yayınlanmasını istemeyen bir kişi, pek çok şirketin hala çoğunlukla üretimi coğrafi olarak çeşitlendirmeye odaklandığını ve acil durum yapıları inşa etmek gibi diğer değişikliklerin bunu takip edeceğini söyledi ve “Ancak yedek merkezlerle ilgili tartışmalar en büyük gruplarda en tepeden başladı” dedi.

Yönetici, müşterilerini en azından bazı genel merkez işlevlerini ikinci bir yerde çoğaltmaya çağırdığını söyledi: “Kendinize şu soruyu sormalısınız: Bir çatışma bizi Tayvan’daki faaliyetlerimizi altı ay ya da bir yıl boyunca durdurmaya zorlarsa, hayatta kalabilir miyiz? Orada yatırımcı ilişkilerine ihtiyacınız yok ama finans, bordro ve alacaklar olmadan hayatta kalamazsınız.”

Bir şirketin mali işler müdürü, grubunun Singapur’da ikinci bir merkez açmayı düşündüğünü çünkü grubun iki güneydoğu Asya ülkesinde üretimini genişlettiğini söyledi.

Benzer tartışmalarda yer alan diğer kişiler de Singapur, Japonya, İsviçre ya da Hollanda’nın ikinci merkezin kurulması için seçenekler olduğunu söyledi. ABD’yi dışladılar. Tayvan teknoloji şirketleri için büyük bir pazar olmasına rağmen, vergi nedenlerinden dolayı bu ülkenin ikinci bir genel merkez için uygun bir yer olmadığını söylediler.

Çok Okunanlar

Exit mobile version