ABD, Rus medya kuruluşlarına ve çalışanlarına yönelik yeni yaptırımlar uyguladı. Bu kapsamda TikTok, çeşitli Sputnik ve RT hesaplarını sildi. Rusya, bu duruma karşılık vereceğini belirtti.
Sosyal medya platformu TikTok, ABD’nin Rus medyasına yönelik yeni yaptırımları doğrultusunda, Sputnik haber ajansının yurt dışındaki servislerinin hesaplarını ve RT International hesabını sildi. Sputnik Belarus, Sputnik Sırbistan, Sputnik Afrika ve Sputnik Ermenistan gibi hesaplara erişilmeye çalışıldığında “Bu hesap bulunamadı” uyarısıyla karşılaşılıyor.
4 Eylül’de ABD Hazine Bakanlığı, Rossiya Segodnya ve RT medya grubunun genel yayın yönetmeni Margarita Simonyan ile kanalın bazı üst düzey yöneticilerine yaptırım uyguladığını duyurdu.
Dışişleri Bakanlığı ise medya grubu ve iştiraklerinin statüsünü sıkılaştırarak bunları yabancı misyon olarak tanımladı. Bu karar uyarınca, söz konusu kuruluşların ABD’deki personel ve varlıklarını bakanlığa bildirmeleri gerekecek.
Ayrıca, Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, RT’yi diğer ülkelerin iç işlerine karışmak amacıyla gizli operasyonlar yürütmek ve askeri tedarik sağlamakla suçladı. Dışişleri Bakanlığı Küresel Etkileşim Merkezi Koordinatörü James Rubin’e göre, RT’ye yönelik bu yeni yaptırımlar mümkün olan en sert önlemler niteliğinde.
ABD yönetimi, Washington’un ‘Kremlin destekli’ olarak gördüğü medya kuruluşları adına hareket ettiğini düşündüğü kişilere vize verilmesini kısıtlayan yeni bir politika da açıkladı.
Ancak Dışişleri Bakanlığı, bu kısıtlamaların tam olarak kimleri kapsadığını belirtmedi. Bakanlığa göre bu önlemler, bireysel Rus gazetecileri değil, ‘yasa dışı faaliyetlerde bulunan’ kısıtlanmış kuruluşların çalışanlarını hedef alıyor.
Bu arada ABD yetkilileri, RT çalışanları Konstantin Kalaşnikov ve Yelena Afanasyeva’yı kara para aklama komplosu kurmak ve Yabancı Acenta Kayıt Yasası’nı (FARA) ihlal etmekle suçladı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Moskova’nın bu duruma karşılık vereceği sözünü verdi. Yaptırımları değerlendiren Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise ABD’nin eylemlerini ‘en saf haliyle totalitarizm’ olarak nitelendirdi.